KRAFT

Anleggsarbeid i gang i Hardanger

KLART FOR LUFTSPENN: Tirsdag morgen kom anleggsarbeidene i gang på Kvamskogen.
KLART FOR LUFTSPENN: Tirsdag morgen kom anleggsarbeidene i gang på Kvamskogen. Bilde: Scanpix
19. okt. 2010 - 12:32

Da det lysnet av dag tirsdag, var alt klart for at Statnett kunne begynne anleggsarbeidene på den nye kraftlinjen i Hardanger. Demonstrantene holdt seg som varslet borte fra anleggsområdet.

Les også: Statnett utsetter byggestart

Rydding og fundamenter

Anleggsarbeidene skulle ha startet mandag morgen. Men etter at rundt 30 demonstranter tok seg inn på anleggsområdet og beslagla anleggsutstyr, måtte Statnett utsette byggestarten med et døgn.

Tirsdag var imidlertid alt klart for bygging av luftledningen mellom Børdal i Samnanger og Mødal på Kvamskogen. Forbindelsen er en del av den omstridte kraftlinjen som skal gå fra Sima i Eidfjord.

I første omgang er det snakk om rydding av skog og støping av fundamenter for kraftmastene.

KLART FOR LUFTSPENN: Tirsdag morgen kom anleggsarbeidene i gang på Kvamskogen.
RYDDING FØRST: Rydding av skog og støping av kraftmast-fundamenter er første skritt mot luftspenn. Scanpix

Varslet nye aksjoner

Aksjonen Bevar Hardanger varslet mandag at det vil bli gjennomført nye aksjoner mot utbyggingen, men at aksjonistene ville holde seg borte tirsdag.

– Vi forbereder nye aksjoner, men vi kan ikke si akkurat når dette vil skje, sa aksjonens leder, Audun Klyve Gulbrandsen til NTB mandag.

Ifølge aksjonslederen var det viktig å markere den varslede byggestarten.

– Vi mener det er meningsløst å gå i gang med bygging så lenge utredningen pågår, sa Klyve Guldbrandsen.

Les også: Aksjonister forsinker anleggsarbeid i Hardanger

4.000

Bak aksjonen Bevar Hardanger står det over 4.000 støttespillere. Flere av disse har sagt at de er villige til å delta i ulike former for aksjoner. Folk i Hardanger har krevd en jordkabel på den 10 kilometer lange strekningen, men dette er blitt avvist.

Siden det ble vedtatt at kraftlinjen fra innerst i Hardangerfjorden skulle gå gjennom luften, er det satt ned fire nye utvalg som skal se på muligheten for en sjøkabel fra Sima til Kvam. Men regjeringen mener at de første 54 mastene på land kan reises selv om det ennå ikke er avgjort om det skal bygges sjøkabel. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.