MOBIL

Android vokser seg stadig større

Android og iOS står for "hele" smarttelefonmarkedet. 

Analyseselskapet IDC har sluppet sin oversikt over mobilmarkedets tilstand i andre kvartal i år. 85 prosent av alle smarttelefoner som ble sendt ut fra produsent har Android eller iOS, viser analysen.

LES OGSÅ: Nå står det om to produsenter

Tallene forteller ikke noe om hva som er i aktiv bruk eller hvor mange som faktisk ble solgt, men hvor mange enheter som ble produsert og sendt fra fabrikk.

Android er kjempen

Det er Android som ifølge IDC er klart størst. 68,1 prosent av alle telefonene som ble sendt ut i andre kvartal har Googles operativsystem. iOS -telefoner sto for 16,9 prosent.

Verre står det til for Windows-telefoner. Markedsandelen endte på 3,5 prosent, og dette inkluderer både telefoner med Windows Phone 7 og Windows Mobile-enheter. Både Symbian- og BlackBerry OS-baserte telefoner solgte bedre, med henholdsvis 4,4 og 4,8 prosent.

IDC-analytiker Kevin Restivo sier at markedet for mobiloperativsystem nå utvilsomt er et løp med bare to hester. Men mye kan fortsatt skje.

- Siden en stor del av verdens mobilbrukerbase bruker fortsatt enkle telefoner er krigen om markedsandeler for smarttelefonoperativsystemer langt fra over. Det er fortsatt rom for at noen mobil-OS-konkurrenter kan øke sin andel, selv om det vil bli stadig vanskeligere etter hvert som smarttelefonpenetrasjonen øker, sier Restivo. 

LES OGSÅ: Samsung sparker Nokia ned fra tronen

Microsoft klatrer

Dersom vi ser på tallene fra andre kvartal i år og sammenligner dem med andre kvartal i fjor kan det se ut til at Microsoft har den største muligheten. For selv om markedsandelen var lav har det blitt sendt ut 115 prosent flere telefoner med Windows. Symbian falt med 62,9 prosent, og BlackBerry OS med 40,9 prosent i antall utsendte enheter.

LES OGSÅ: Slik blir Windows Phone 8

Kilde: IDC

Les mer om: