GUIDER

Android Market

Vi gir deg en gjennomgang av programvarebutikken til Google Android.

24. sep. 2009 - 08:24

Android 1.6 ryktes å komme så tidlig som denne måneden, så vi vil komme med en oppdatert guide etter siste versjon er lansert.

 

Hvor kom det fra?

Android Market er Googles applikasjonsbutikk for mobiltelefoner som kjører operativsystemet Android. Denne butikken gir deg som mobiltelefonbruker mulighet til å søke i og laste ned tredjepartsprogrammer til din mobiltelefon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

 

Android Market ble lansert den 22. oktober i fjor, så det har snart sin ettårsdag. Per september i år er det omtrent 10 200 applikasjoner tilgjengelig for nedlasting. Kun i et fåtall land er det mulig for utviklerne å ta betalt for applikasjonene sine gjennom Android Market. Listen over land blir stadig utvidet, men per dags dato er ikke Norge på denne listen. Vi finner derfor bare gratis applikasjoner i den norske programvarebutikken.

 

Android er et forholdsvis nytt operativsystem. På grunn av at operativsystemet er åpent er mulighetene mange og derfor er det attraktivt for mobilprodusentene. Stadig flere mobiltelefoner kjører Android og antallet applikasjoner vokser for hver dag som går.

 

Velkomstmenyen

Øverst i hovedskjermbildet ligger en horisontal ikonvisning av 15 profilerte applikasjoner og under her ligger en kort liste med fire valg. Applikasjonene er delt opp i 'Applikasjoner' og 'Spill'. Det tredje valget i listen er søket, skal du søke får du opp tastatur og et søkefelt øverst i skjermbildet. Det siste valget er 'Mine nedlastinger', som er en oversikt over alle applikasjonene du har lastet ned på din telefon.

 

Brukergrensesnitt

Designet på butikken er ikke spesielt spennende og kunne godt sett litt friskere ut. Som nevnt innledningsvis kommer det en oppdatert versjon av Android Market rett rundt hjørnet, denne versjonen ser ut å ha fått et friskere design. Bilder av den nye versjonen av Android Market, kalt Donut, kan du ser her.

 

Den nye versjonen skal gi en bedre brukeropplevelse. Blant annet kan utviklerne legge ved skjermbilder, noe som har vært etterspurt av mange. Det skal bli lagt til 4 nye kategorier, være mulighet for å lage bedre beskrivelser av applikasjonene og du skal kunne sortere på 'Topp Betalte', 'Topp Gratis' og 'Nylig lagt til'.

 

Listevisning

Trykker du 'Applikasjoner' i menyen får du opp en liste over alle kategoriene. Velger du en kategori vil du få opp alle applikasjonene innenfor denne kategorien i en liste. Listen kan sorteres på popularitet og på dato. Hvis du trykker på innstillingstasten kan du også velge å sortere på gratis applikasjoner eller bare de som koster penger. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

 

I innstillingsmenyen finner du til enhver tid snarveier tilbake til hovedsiden, til mine nedlastinger og til søket. Skulle du trenge hjelp er det også en snarvei som tar deg til support-sidene til Android Market.

 

All listevisning av applikasjoner er den samme, en applikasjon vises med et ikon, navn på applikasjonen og hvem som har utviklet den, hva den koster og hvilken brukerkarakter den har fått. Høyeste karakter er fem stjerner.

 

Applikasjonsvisning

Velger du en applikasjon fra listen får du ytterligere informasjon om denne. Informasjonen fra listevisningen legger seg øverst i skjermbildet og rett under der står det hvor mange ganger applikasjonen har blitt lastet ned og hvor mange som har gitt den karakter. Helt nederst finner du en knapp for å installere applikasjonen.

 

Er dette en applikasjon du har lastet ned fra før vil du i toppen av skjermbildet se fem tomme stjerner som signaliserer at du ikke har gitt denne applikasjonen karakter enda. Trykker du her, får du opp en karaktermeny hvor du velger antall stjerner du vi gi. Nederst ligger det nå to knapper, en for å åpne applikasjonen og en for å avinstallere den. Velger du å avinstallere ønsker Google å vite hvorfor, og du blir gitt fem alternativer å velge mellom.

 

Ytterligere informasjon om denne applikasjonen vises i størstedelen av skjermbildet i et skrollbart vindu. Først kommer en kort beskrivelse - som kan ha en maksimal lengde på 325 bokstaver - av applikasjonen, med eventuelle andre beskjeder fra utviklerne. Nederst i denne teksten opplyses det om hvilken versjon av applikasjonen det er og hvor stor plass den tar.

 

Kommentarer

Etter beskrivelsen listes de siste tre kommentarene til denne applikasjonen med mulighet for å se alle kommentarer. Dersom du vil se flere kommentarer vises disse på en ny side. Øverst ser du hvilken applikasjon det gjelder, du får se avsender og tidspunkt for når kommentar og karakter er blitt gitt.

 

Etter kommentarene er det opplyst informasjon om de som har utviklet applikasjonen. Du kan se flere applikasjoner fra samme utvikler, besøke deres hjemmeside eller sende dem en e-post.

 

Helt nederst før installasjonstasten kan du velge å merke applikasjonen som krenkende. Du kommer da inn på en ny side hvor du blir spurt på hvilken måte du finner innholdet i applikasjonen upassende. Her kan du velge mellom seksuelt innhold, voldelig grafikk, støtende innhold i form av hat eller misbruk og til slutt et valg for andre motforestillinger.

 

Installasjon

Når du skal installere en applikasjon kommer du til en side som sørger for at du er kjent med de forbindelsene som opprettes og handlingene som kreves av denne applikasjonen. Denne informasjonen er ganske nyttig. Hvis du aksepterer dette velger du OK, hvis du synes det var skummelt velger du å avbryte.

 

Dersom du godtar kan du følge fremdriften for nedlastingen og installeringen i ‘Beskjeder’-menyen på telefonen. Android Market lar deg laste ned og installere flere applikasjoner samtidig.

 

Det er alt du trenger å gjøre for at applikasjonen skal ligge klar til bruk på din telefon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.