OLJE OG GASS

«Andrea» gjorde få skader

Storm og orkan i Nordsjøen i begynnelsen av november 2006: Oseberg A. Kjempebølger herjer og skader materiell på flere plattformer dette døgnet. Samme døgn gikk et skip rundt i Østersjøen, mens fergetrafikken i Norden ble til dels satt ut av spill. På Hydro-plattformen tok en av Hydros ansatte disse bildene.
Storm og orkan i Nordsjøen i begynnelsen av november 2006: Oseberg A. Kjempebølger herjer og skader materiell på flere plattformer dette døgnet. Samme døgn gikk et skip rundt i Østersjøen, mens fergetrafikken i Norden ble til dels satt ut av spill. På Hydro-plattformen tok en av Hydros ansatte disse bildene. Bilde: Sturla Nilssen/Hydro
Per Erlien Dalløkken
9. nov. 2007 - 07:31

«Andrea» var på sitt kraftigste rundt midnatt med vindstyrke målt til sterk storm/orkan, men har i morgentimene avtatt til kuling.

Godt forberedt

Politiet i Hordaland og Rogaland har fått inn meldinger om enkelte mindre alvorlige skader på land, men ingen offshore.

Hovedredningssentralen Sør-Norge melder at det har vært svært stille hos dem hele kvelden, og ingen operasjoner er i gang.

– Det kan synes som om folk har vært godt forberedt på dette, opplyser vakthavende redningsleder til NTB.

Ifølge Meteorologisk institutt var bølgehøyden ute i Nordsjøen mellom 10 og 12 meter i gjennomsnitt, med høyere bølgetopper.

Produksjonsstans

ConocoPhillips og BP startet allerede tirsdag hjemsending av storparten av sine mannskaper av sikkerhetshensyn, og har stanset produksjonen på flere av plattformene på Ekofisk og Valhall.

Driftsstansen bidro til å sende oljeprisen opp med over en dollar til drøyt 94 dollar per fat Nordsjøolje.

StatoilHydro iverksatte midlertidig stans av Oseberg sør og Visund torsdag kveld, men ikke Grane og Heimdal som først meldt fra selskapet.

– Vi har foretatt nye beregninger som gjør at vi anser det som sikkert å operere også Heimdal-plattformen under stormen. Og så foretar vi en mindre ombygging av Grane-livbåtene som gjør at vi har stor nok livbåtkapasitet til at vi kan opprettholde produksjonen, sier pressetalsmann Gisle Johanson i StatoilHydro til Stavanger Aftenblad.

Les mer om: