T2

Anders fotograferer nordlyset fra internett

Utvikler helt nytt system.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
20. mars 2015 - 20:07

Det er ikke alle som har tid til å sitte på en nordnorsk fjelltopp og vente på det perfekte nordlyset.

Nå kommer et fjernstyrt system som varsler deg når nordlyset kommer i nord, og lar deg trykke på utløserknappen fra hvor som helst i verden gjennom internett.

– I utgangspunktet ønsket vi å lage en tjeneste for nordlysinteresserte over hele verden. Alarmsystemet gjenkjenner grønnfargen på himmelen og varsler når det er et skikkelig nordlys på gang, forklarer den Senja-baserte fotografen Anders Hanssen.

Mer fototeknologi: Se alle TUs multimediareportasjer

Fotografert gjennom internett

Han utvikler nå systemet i samarbeid med den tyske dataingeniøren Guido Sobbe og hans team på ytterligere seks personer.

Bildet av Anders Hanssen på Senja har vi selv fotografert gjennom internett fra Oslo, fra en vanlig nettleser med hans eget system.

Tjenesten Aurora SkyCam skal etter planen lanseres i september 2015, der tre stasjonære kamerasystemer med livefeed gjøres tilgjengelig for alle. I tillegg vil det være mulig å leie portable systemer til eget bruk.

Les også: Norsk 360-video fikk 800.000 visninger på Youtube - se klippet

Speilrefleks

Til forskjell fra tradisjonelle web-kameraer brukes det her profesjonelle Canon speilreflekskameraer, som er i stand til å fange nordlysbilder med høy kvalitet.

Det er også mulig å styre kameraets innstillinger, som blender og lukkertid.

Systemet genererer timelapsevideoer av bildene, og med full tilgang til systemet er det mulig å laste ned hvert bilde i høy oppløsning. Ved lanseringer vil det være egne apper for iOS og Android.

Les også: Apples nye Macbook prydes av nordnorsk natur

Andre bruksområderNordlys: Fotografert gjennom Aurora SkyCam av Anders Hanssen.
Andre bruksområderNordlys: Fotografert gjennom Aurora SkyCam av Anders Hanssen.

Andre bruksområder

Anders Hanssen ser for seg at systemet vil kunne få helt andre bruksområder etter hvert.

– Dette er et system som kan brukes til veldig mye. Fargedetektering er allerede på plass, mens vi jobber med bevegelsesdetektering. For eksempel vil et kamera kunne overvåke et snøskredfarlig område, der en alarm vil gå ved store snøbevegelser. Da vil det være mulig å scrolle tilbake og se detaljerte bilder som viser om mennesker har vært involvert. Vi kan også se for oss mer tradisjonelle bruksområder, som fjellheiser og skianlegg, sier Anders Hanssen.

Les også:

Nytt Nikon-kamera lar deg zoome tett på månen  

Denne telefonen har dobbelt kamera  

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.