BYGG

Anbudskrig gir dårlig inneklima

RASKT OG BILLIG: rekke eksperter mener fokus på pris og hurtighet i offentlige anbudsrunder går ut over inneklimaet.
RASKT OG BILLIG: rekke eksperter mener fokus på pris og hurtighet i offentlige anbudsrunder går ut over inneklimaet. Bilde: VESLEMØY NESTVOLD

Bruken av anbud fører til at stat og kommuner velger de billigste løsningene når de skal bygge nytt, mener sivilingeniør og inneklimarådgiver Gaute Flatheim.

I Aftenposten tar han et oppgjør med det han karakteriserer som en byggekultur som gir elever, barnehagebarn og lærere elendige arbeidsvilkår.

Kritikkverdige forhold

Flatheim har i en årrekke jobbet for å hindre at mugg og dårlig luft skal spre seg i klasserom og offentlige bygninger. Han får støtte av flere eksperter som peker på flere forhold som er følgen av rask og billig bygging:

Ventilasjonsanlegg blir saldert for å få ned byggekostnadene.

  • For høyt tempo fører til at betong ikke får tørke skikkelig.
  • For dårlig rengjøring under byggingen.
  • Bruk av billige materialer som avgir gasser.
  • Avgassing fra møbler, tepper og maling.

Knut Skulberg som har skrevet en doktoravhandling om helse og inneklima ved Statens arbeidsmiljøinstitutt sier det overhodet ikke blir fokusert på inneklima i anbudsrundene, og at man må ta smellen etterpå når bygget står ferdig. Da er det gjerne store summer som må til for å rette opp skaden.

Må spesifisere

Utbygger må gjøre det klarere hva de ønsker, mener Svein Bjørberg, forsknings- og utviklingsleder i Multiconsult og professor 2 i bygningsforvaltning ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelig Universitet i Trondheim (NTNU).

- For å få et godt inneklima må man spesifisere bedre enn i dag. Hvis ikke velger man det billigste, sier Bjørberg til Aftenposten.

Undervisningsbygg avviser at de ikke er opptatt av inneklima, og er heller ikke enig i at det er sammenheng mellom anbud og inneklima. Marit Thorsen, informasjonssjef i Undervisningsbygg peker på at deres utfordring er inneklima i gamle bygg, ikke nye.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.