BYGG

Anbudskrig gir dårlig inneklima

RASKT OG BILLIG: rekke eksperter mener fokus på pris og hurtighet i offentlige anbudsrunder går ut over inneklimaet.
RASKT OG BILLIG: rekke eksperter mener fokus på pris og hurtighet i offentlige anbudsrunder går ut over inneklimaet. Bilde: VESLEMØY NESTVOLD
Jannicke Nilsen
10. apr. 2007 - 07:57

Bruken av anbud fører til at stat og kommuner velger de billigste løsningene når de skal bygge nytt, mener sivilingeniør og inneklimarådgiver Gaute Flatheim.

I Aftenposten tar han et oppgjør med det han karakteriserer som en byggekultur som gir elever, barnehagebarn og lærere elendige arbeidsvilkår.

Kritikkverdige forhold

Flatheim har i en årrekke jobbet for å hindre at mugg og dårlig luft skal spre seg i klasserom og offentlige bygninger. Han får støtte av flere eksperter som peker på flere forhold som er følgen av rask og billig bygging:

Ventilasjonsanlegg blir saldert for å få ned byggekostnadene.

  • For høyt tempo fører til at betong ikke får tørke skikkelig.
  • For dårlig rengjøring under byggingen.
  • Bruk av billige materialer som avgir gasser.
  • Avgassing fra møbler, tepper og maling.

Knut Skulberg som har skrevet en doktoravhandling om helse og inneklima ved Statens arbeidsmiljøinstitutt sier det overhodet ikke blir fokusert på inneklima i anbudsrundene, og at man må ta smellen etterpå når bygget står ferdig. Da er det gjerne store summer som må til for å rette opp skaden.

Må spesifisere

Utbygger må gjøre det klarere hva de ønsker, mener Svein Bjørberg, forsknings- og utviklingsleder i Multiconsult og professor 2 i bygningsforvaltning ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelig Universitet i Trondheim (NTNU).

- For å få et godt inneklima må man spesifisere bedre enn i dag. Hvis ikke velger man det billigste, sier Bjørberg til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Undervisningsbygg avviser at de ikke er opptatt av inneklima, og er heller ikke enig i at det er sammenheng mellom anbud og inneklima. Marit Thorsen, informasjonssjef i Undervisningsbygg peker på at deres utfordring er inneklima i gamle bygg, ikke nye.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.