NYHETER

Anbudshopp for fergedrift på 40 prosent

Driften av tre fergesamband i Møre og Romsdal er blir  vel 40 prosent dyrere etter den siste anbudsrunden.

Enorm kostnadsøkning på fergedrift i Møre og Romsdal. Tre fergesamband er blitt 40 prosent dyrere å drive siden  forrige anbudsrunde for åtte år siden. (Foto: Kjell Herskedal) 
Enorm kostnadsøkning på fergedrift i Møre og Romsdal. Tre fergesamband er blitt 40 prosent dyrere å drive siden  forrige anbudsrunde for åtte år siden. (Foto: Kjell Herskedal) 
Kjell Herskedal
20. apr. 2013 - 11:04

Det får Våre Veger opplyst av samferdselssjefen i fylket, Arild Fuglseth.

Det gjelder fylkesvegsambandene Sølsnes-Åfarnes, Volda-Lauvstad og Volda-Folkestad. Det siste er riksvegsamband i dag, men blir fylkesvegsamband så snart E39 legges om til Kvivsvegen.

 

 

-Få aktører

Samferdselssjef Arild Fuglseth mener at det er blitt få og store aktører som konkurrerer om fergedriften. Etter hans mening legges det opp til så store anbudspakker at bare noen ganske få har mulighet til å delta i konkurransen. Et eksempel er driften av sambandet Molde-Vestnes, som er blant de aller største i fylket, der det var forutsatt bygd tre nye, store ferger.

Fuglseth mener at noe må gjøres for å bryte anbudene opp, dersom hensikten er å oppnå en lavere pris gjennom anbud.

-I tillegg til få deltakere i konkurransen om fergekontraktene, bidrar det særnorske kostnadsnivået til prisoppgangen. Oljeboomen har skapt et Klondyke som gjenspeiler seg i høye anbud, sier han.

 

Misforhold til statens refusjon

Oddbjørn Vatne (Sp), som er leder av Samferdselsutvalget i Møre og Romsdal, sier i en kommentar til Våre Veger at staten regulerer prisene på ferjedrift med tre prosent per år. Ferjekontraktene gjelder for åtte år. Dermed oppstår det et veldig misforhold mellom den faktiske prisøkningen og statens refusjon til fylkene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

-Grunnlaget må endres. Vi må følge opp dette og håpe at kostnadsøkningen vi nå får blir hensyntatt i kommuneproposisjonen som kommer 7. mai, sier Vatne.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.