KRAFT

AMS: Små nettselskaper kan få svarteper

TIDLIG UTE: Små nettselskap som har investert i AMS frykter merinvesteringer  som følge av strenge forskriftskrav.
TIDLIG UTE: Små nettselskap som har investert i AMS frykter merinvesteringer som følge av strenge forskriftskrav. Bilde: Espen Zachariassen
Mona Sprenger
24. juni 2011 - 14:22

AMS

  • AMS = Avanserte måle- og styringssystemer, som betyr toveiskommunikasjon på strømnettet
  • Består av strømmåler og dataprogram som gjør det mulig å fjernlese strømforbruket
  • Det vil komme flere tilleggstjenester, som display i leiligheten og mulighet for egenproduksjon av strøm


Nettselskapet de siste fire årene 4-årsperiode investert 10,2 millioner kroner i automatiske målersystem (AMS). Nå frykter målerinspektør Magne Kirkholt at utstyret de har rullet ut ikke vil klare å tilfredsstille kravene i den nye forskriften som skal legges frem 1. juli.

– I forslaget til forskrift som NVE har lagt frem er det likevel flere krav som vi ikke klarer å oppfylle uten betydelige merinvesteringer, sier han til Teknisk Ukeblad.

NVE har i et utkast til forskrift foreslått 2016 som ny nasjonal AMS-deadline, og dessuten at to tredjedeler av alle husstander i Midt-Norge skal få automatiske strømmålere innen utgangen av 2013, tre år før resten.

Tidlig ute

Orkdal Energi AS i Sør-Trøndelag er ett av de første nettselskapene som har investert i slikt utstyr i landet. Selskapet har om lag 6800 kunder.

– Vi begynte for fire år siden å installere AMS. Prosjektet er inne i sluttfasen og vi har igjen 70 målepunkter som vi jobber kontinuerlig med, forteller Kirkholt.

Tung investering

Nettselskapet benytter Embiq AS sitt lavspentsystem med oppringt konsentrator (GSM) i hver nettstasjon og PLC-kommunikasjon ut til terminalene. Totalt antall konsentratorer er 320 stk.

Det benyttes timestander og timeavregning for 220 av anleggene og månedsstander for resten. Innsamlingsraten ligger på 99,5 -99,8 prosent.

– Vi har investert over 10 kroner i prosjektet så langt. For et nettselskap med en årlig ramme på 25 til 30 millioner kroner er dette en tung investering.

Fryker svekket omdømme

Hvordan har mottakelsen vært?

– Kundene har tatt dette godt i mot. De er godt fornøyd og vi opplever at vi bruker mindre tid på avlesning og nett-tapet har også godt noe ned. Det har skjedd over flere år.

Hvordan tror du reaksjonene blir hvis det blir en ny runde med installasjoner?

– Det tror jeg kan svekke vårt omdømme. Folk vil tenke at vi har brukt målere som ikke er god nok.

– Applaudert

Mens de fleste store nettselskapene har lagt strategier for utrulling av automatiske målesystemer og ventet på den endelige forskriften, har mange mindre nettselskaper startet på dette arbeidet for flere år siden. Og investert millioner i systemer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi er usikre på omfanget av dette. Det er flere nettselskap som startet for flere år siden med å installere fjernavlesning og som har fått applaus for dette av myndighetene, sier daglig leder i Defo, Knut Lockert.

– Må få uttelling

Dette har DEFO og KS Bedrift påpekt i sin felles høringsuttalelse om AMS. Organisasjonene mener det er viktig at selskaper som har vært tidlig ute ikke straffes økonomisk og at allerede utbygde systemer (AMS-light) må kunne videre til systemene er avskrevet.

– De som allerede har investert kan ikke bli sittende i hengemyra. De bør få uttelling for innsatsen de har lagt ned, sier Lockert.

Magne Kirkholt venter nå spent på forskriften som skal legges frem 1. juli.

– Ja, vi lurer på hva det er som vil komme og håper at forskriften vil bli moderert noe i forhold til forslaget til forskrift.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.