KRAFT

AMS-innføring ikke klarert med nettselskapene

Mona Sprenger, Øyvind LieMona Sprenger, Øyvind Lie
12. jan. 2011 - 13:24

Nettselskapene i Midt-Norge er overrasket over at olje og energiminister Terje Riis-Johansen nå ber NVE kreve at 80 prosent av forbrukerne i Midt-Norge skal få installert AMS innen utgangen av 2013, to år før resten av landet.

– Stor utfordring

Dette blir et krevende prosjekt, mener Jan A. Foosnæs, adm. direktør NTE Nett AS.

– Det blir en stor utfordring å gjennomføre et slikt prosjekt i løpet av et par år. Vi må installere 65 000 målere. Dette er et prosjekt med en kostnadsramme på 200 millioner kroner, sier Foosnæs.

– Intensiverer arbeidet

Innføringen av AMS har vært utsatt i flere omganger, og fristen var i en lang periode nettopp 2016. Så forskjøv NVE det til 2018. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener derimot ikke at regjeringen nå går i mot NVEs anbefalinger ved å fremskynde installeringen av AMS:

– Vi har vært i en prosess med NVE og etter hvert sett at vi skal klare det i løpet av 2016. Mye vil være på plass i 2015. I tillegg vil vi ha et eget prosjekt i Midt-Norge som skal stå ferdig i 2013. Så vi intensiverer arbeidet kraftig, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Vi har tatt utgangspunkt i at dette skulle gjennomføres innen 2018, og lagt planene i forhold til det, sier Foosnæs.

Økonomisk risiko

NTE mener at det ligger en teknologisk risiko i å rulle ut så avanserte løsninger over en så kort tidsperiode.

– Det medfører også en økonomisk risiko. Dette er utstyr som kommer til å bli mer standardisert etter hvert. Hvis vi må begynne tidlig går vi glipp av standardiseringen.

Hvor mange montører trenger dere for å gjennomføre dette?

– Et sted mellom 30 og 60 montører på heltid. Vi må leie inn elektroinstallatører, sier Foosnæs.

Godt i gang

Hos Istad Nett har man kommet lengre i arbeidet med automatiske målere. Og pressekontakt i Istad Nett Gerhard Eidså mener at det er mulig å nå ministerens krav.

– Det er mulig å gjennomføre, hvis man setter nok ressurser på jobben. Vi er godt i gang allerede. Om lag 25 prosent er allerede forberedt for automatisk måling. Alt som er installert siste fem år er forberedt, men vi må få 10 – 15 000 målere til på plass. Det er kort tid.

Istad Nett har 25 000 nettkunder.

Har dere fått noen henvendelser fra myndighetene om dette lar seg gjennomføre?

– Nei, det kom veldig overraskende på oss.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Dekker kravene

Frykter dere at Midt-Norge kan ende opp med en dårligere ordning, siden 80 prosent skal installeres før resten av landet?

– De målene som vi har brukt så langt vil dekke de nye forskriftene. Vi har sett utkast og det ser ut som om det vil dekke kravene.

Hvor mye vil dette koste?

– Vi har ikke finregnet på det, men omlag 30 millioner kroner. Dette blir en ekstraordinær investering som vi må ta før andre. Det må komme en ordning som gjør at vi ikke staffes økonomisk for at vi må ta dette tidligere enn andre nettselskap.

NVE har nettopp startet innspurten i arbeidet med forskriften som skal regulere hvordan nettselskapene skal plassere ut timesmålerne i alle norske husholdninger. Det er i forbindelse med dette arbeidet OED nå sender de nye signalene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.