NATURVITENSKAP

Amerikanske romfartsmål

Erik Tandberg
17. nov. 2003 - 08:19

Visepresident Dick Cheney leder gruppen, som også omfatter Nasa-sjef Sean O´Keefe.

I kjølvannet av Columbia-ulykken ble det flere ganger, også fra politisk hold, påpekt at Nasa mangler utfordrende og engasjerende målsettinger for menneskelig nærvær i rommet etter Den internasjonale romstasjonen.

Gruppen nærmer seg nå slutten av arbeidet. Det kan bety at president George W. Bush om kort tid får forelagt en del alternativer.

Når det endelige valget er gjort, kan det utarbeides tidsplaner og budsjettrammer som må legges frem for politiske ledere i Kongressen. Hvis politisk støtte sikres, kan planene presenteres for offentligheten.

Det er usikkert når Bush velger å offentliggjøre planene. En mulighet kan være talen president Bush skal holde ved Kitty Hawk i North Carolina 17. desember, på 100-års dagen for brødrene Wrights første flyvninger. Den andre er State of the Union talen i slutten av januar 2004.

Hva som blir den nye romstrategiens hovedmålsetting, er uvisst. En bemannet utforskning av Mars er utvilsomt aktuelt i et lengre tidsperspektiv. Men et slikt prosjekt vil være umodent og kostbart å konkretisere akkurat nå.

Derfor er det mer sannsynlig at menneskelig nærvær i høye jordbaner, inklusive Lagrange-punkter, betjente baser på Månen, kanskje til og med møte med en asteroide, vil komme først.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.