MOTOR

Amerikansk støykrav til elbiler

MÅ STØYE MER:I USA kan de blir lovpålagt at alle elbiler skal gi fra seg nok støy til at fotgjengere blir oppmerksomme på dem.
MÅ STØYE MER:I USA kan de blir lovpålagt at alle elbiler skal gi fra seg nok støy til at fotgjengere blir oppmerksomme på dem. Bilde: Wiki Commons

Støyen fra elbiler er blitt et problem. Det vil si mangelen på sådan.

Les også: Dette kan bli lyden av en elbil

Vil hindre påkjørsler

Elbiler og hybrider er nesten lydløse i lave hastigheter når de drives av elmotoren. Det bekymrer amerikanske myndigheter. Spesielt blinde er utsatt.

I fjor gjorde trafikksikkerhetsetaten – National Highway Traffic Safety Administration – en studie som viste at i situasjoner hvor det var vanskelig å få øye på bilen var hybridbiler involvert i flere påkjørsler av fotgjengere enn vanlige biler.

Les også: Lotus med ladbar støyhybrid

16 ulike lyder

Både blinde og seende trenger lyden fra bilene for å bedømme avstand og hastighet til biler som kommer.

Det er ikke så lenge til GM vil lansere sin elektriske bil Chevy Volt. Den vil bli utstyrt med et førerkontrollert lydsystem som GM kaller “automotive quality sound”.

Det har også dukket opp et marked for tilleggslyd, og i USA kan man få kjøpt et system som lager 16 ulike lyder, alt fra kattemjauing til “boing” og en stemme som sier “Excuse me.”

Les også: Toyota lydlegger elbilen

Lovforlag

Det har versert lovforslag om elbillyd de siste par årene, men nå har både bilorganisasjonene og organisasjoner for blinde presentert et forslag for Kongressen om å bygge inn systemer som definerer hvor lavt støynivå det skal være lov å ha i fremtidige elbiler.

Lyden skal kommunisere bilens fart og hastighetsendring omtrent på samme måte som biler med forbrenningsmotor gjør i dag.

Les mer om: