NETTARKIV

Amerikansk overvåking

DE GA OSS INTERNETT og banet veien for informasjonssamfunnet. Nå vil de i terrorbekjempelsens navn gi amerikanske myndigheter full tilgang til alle data om oss som passerer via nettet eller ligger lagret i databaser verden over.

Vi snakker om det amerikanske forsvarets spissteknologiske forskningsråd Darpa (Defence Advanced Research Projects Agency). De er berømt langt utenfor forsvarssjefenes rekker, takket være etableringen av Internett. Nå skal Darpa bruke all sin og amerikanske forskningsmiljøers kløkt til å utvikle systemer som kan avsløre terrorister før de slår til, basert på informasjonsspor fra et utall kilder.

Etter 11. september oppdaget amerikanerne at deres viktigste etterretningsorganisasjoner FBI og CIA satt på informasjon som kunne ha forutsagt angrepene på New York og Washington. Men informasjonen var ikke tilgjengelig. Darpa Information Awareness Office (IAO) vil utvikle og demonstrere et datainnsamlings- og behandlingssystem som overgår alt vi har sett hittil.

Systemene vil kartlegge epost, telefonsamtaler, kredittkortbruk, bankoverføringer, billetter og skilsmissepapirer, for å nevne noe. Disse dataene gjøres tilgjengelige for myndighetene uten at de trenger å skaffe en rettslig kjennelse først. Saken har vakt kraftig debatt i USA; amerikanske innbyggere føler privalivet sitt invadert av myndighetene. Men det stopper ikke ved USAs grenser. Alle mennesker hvor de enn befinner seg i verden skal kunne overvåkes.

I den samme "gode saks tjeneste" undertegnet president George W. Bush denne uken loven om etablering av et nytt departement for hjemlig sikkerhet. Departementet vil samle 22 byråer og ha over 170.000 ansatte med et budsjett på rundt 300 milliarder kroner, eller halvparten av et norsk statsbudsjett. Hovedoppgaven blir å hindre terrorangrep.

Kampen mot terrorisme er viktig, men hvor mange uskyldige må lide fordi de er blitt svartelistet i amerikanernes systemer for dataovervåkning? Norske politikere må ikke la seg dupere av amerikanske forsprang på avansert teknologi. Her står teknologi mot personvern.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.