MOTOR

Amerikansk militærteknologi full av falske deler

Falske kinesiske deler i fly og helikopter.

FALSKE DELER: Avansert militærteknologi i USA viser seg ofte å inneholde deler som slett ikke skulle ha vært der.
FALSKE DELER: Avansert militærteknologi i USA viser seg ofte å inneholde deler som slett ikke skulle ha vært der. Bilde: JASON COHN/REUTERS
23. mai 2012 - 09:37

Militært utstyr i USA har ofte deler som slett ikke skulle ha vært der, og flesteparten av de falske delene kommer fra Kina, viser en kongressgransking.

Forsvarskomiteen i Senatet fant blant annet falske kinesiske deler om bord i flyvåpenets C-130 J-fly, i helikoptrene som benyttes av amerikanske spesialstyrker, og i marinens overvåkingsfly.

Over en million deler

Granskerne har påvist 1.800 tilfeller der det ble brukt falske deler i utstyr som ble produsert i årene 2009 og 2010, og til sammen var det snakk om over én million slike deler, går det fram av komiteens rapport.

Én enkelt slik falsk elektronisk del kan gjøre soldatene svært sårbare, slår granskerne fast.

Foruten å svekke både soldatenes og nasjonens sikkerhet, bidrar de falske delene også til å drive prisene på utstyret i været.

Kostbart

Utskiftningen av et falskt dataminne som ble oppdaget i en rakett, ble for eksempel på over 16 millioner kroner, påpeker granskerne.

Rundt 70 prosent av de falske delene som ble funnet, viste seg å komme fra Kina, men også fra Storbritannia og Canada kom det slike deler, konkluderer granskerne.

Les også:

Flygende spion veier 16 gram

Her er Norges nye superkanon

Her er de beste WWII-jagerne 

Se hvordan flygere blendes av lasere 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.