KRAFT

Amerikansk interesse for norsk CO2-satsing

Ole K. Helgesen
29. jan. 2008 - 09:17

Myndighetene hevder de har satt i gang med omfattende arbeid.

– Det er stor bevegelse i USA for å redusere utslippene av klimagasser. Vi gjennomfører betydelige tiltak som vil redusere CO 2-utslippene med seks milliarder tonn innen 2030. Men for å bekjempe klimaendringene trengs det nye teknologier. Fangst og lagring av CO 2 vil bli viktig. Norge har tatt lederskap når det gjelder CO 2-fangst og lagring.

Det sier Connaughton til Teknisk Ukeblad etter et møte med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Bellona-leder Frederic Hauge.

Et annet trykk

Connaughton, som ble verdenskjent da han var en av amerikanernes sjefsforhandlere under klimaforhandlingene på Bali, tror Norge og USA kan samarbeide for å gjøre CO 2-rensing og lagring til et av de viktigste klimatiltakene.

Solheim kan godt tenke seg å få amerikanerne med på laget:

– Det er klart at det blir et helt annet trykk hvis amerikanerne er med oss i arbeidet for å få aksept for CO 2-fangst, sier han.

Solheim inviterte Connaughton til Svalbard for å se klimaforandringene på nært hold.

– Han var veldig interessert i å komme til Norge. Vi skal prøve å finne en dato som passer, sier Solheim.

Eksplosiv interesse

Bellona-leder Frederic Hauge deltok i møtet med Bush sin miljørådgiver. Han er overbevist om at amerikanerne vil satse stort på CO 2-håndtering.

– Interessen er eksplosivt økende. Amerikanerne har tatt inn over seg hvor viktig klimaspørsmålet har blitt. Samtidig er de opptatt av sikker energiforsyning. CO 2-rensing gjør det mulig for amerikanerne å bruke sine kullreserver og samtidig redusere utslippene, sier Hauge.

Connaughton er direktør i Det hvite hus’ miljøråd. Han fungerer som en miljøvernminister ettersom USA ikke har et eget miljøverndepartement.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.