OLJE OG GASS

Amerikanerne oppfordrer til ikke å investere

Investeringer i oljeindustrien kan bli mindre attraktivt ettersom mer og mer fokus rettes mot andre energiformer.
Investeringer i oljeindustrien kan bli mindre attraktivt ettersom mer og mer fokus rettes mot andre energiformer. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen, Ole K. Helgesen
25. juni 2007 - 11:37

Jo mer amerikanske myndigheter snakker om uavhengighet av Midtøsten, jo mindre insentiv har Midtøsten til å øke kapasiteten, påpeker Nopreng.

- Det er ingen fiendtlig handling fra noen av sidene, kun ren og skjær markedslogikk. Hva er vitsen i å øke kapasiteten dersom etterspørselen etter olje skal ned? Men Opec kan ikke kutte så mye i investeringene, rett og slett fordi de ikke har investert så mye i de senere årene, sier han.

Lavere etterspørsel

Noreng mener det er ingen signaler om endringer som kan flytte oljeprisen betydelig foreløpig.

– Men i USA er veksten i etterspørselen betydelig lavere nå enn før. Og kanskje står vi foran en situasjon hvor tilbudet vil øke mer enn etterspørselen. Ikke bare på grunn av alternativ energi, men også fordi det produseres mer olje. Blant annet er boreaktiviteten høy og det er fart i riggmarkedet, sier han.

– Mesteparten av reservene ligger i Midtøsten, og oljeprisen avhenger av hva disse landene kan og vil gjøre. For eksempel har Irak et stort potensial for oljeproduksjon som kan påvirke markedet. Men det skjer foreløpig ganske lite der.Moderate

Noreng tror ikke at Opec vil hente ut oljen raskere fordi det kanskje kommer bedre, alternative energiløsninger.

– Opec-landene vil ikke tjene noe særlig mer på å pumpe opp raskere. De fleste tjener mest på et mer moderat volum ettersom prisene synker når tilbudet øker. Tradisjonelt har Opec satset på en politikk for å ha ekstra fortjeneste, og ikke større markedsandel. Opec tjener mer på et moderat volum.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.