KRAFT

Amerikanerne bygger nytt kjernekraftverk

Amerikanerne har ikke latt seg avskrekke av Fukushima. Nå er det første nye kjernekraftverket på 34 år godkjent i USA. Og flere vil det bli.

16. feb. 2012 - 17:00

De amerikanske kjernekraftmyndighetene, Nuclear Regulatory Commission – NRC, godkjente nylig planene for to reaktorer til Southern Company i Georgia.

Byggingen skal starte så raskt som mulig og den første reaktoren på 1100 MW skal settes i drift i 2016. Året etter skal en identisk reaktor settes i drift.

Og det kan bli mange flere. Det ligger søknader på rundt 25 nye anlegg inne hos myndighetene.

Les også: – Atomkraft avgjørende for å møte energibehovet

Ulik tenkning

– Jeg synes dette er interessant i en tid når kjernekraft – Bør utfase kjernekraften . Amerikanerne fortsetter som de har planlagt. De mener at katastrofen i Japan har liten betydning for dem. Anleggene der var svært utsatt for naturkrefter og de har ingen planer om å plassere nye anlegg på slike områder, sier leder for Haldenprosjektet i IFE, Fritjof Øwre.

Han forteller at amerikanerne arbeider langs to akser.

De bygger nye kjernekraftverk og de skal modernisere de gamle anleggene som står for rundt 20 prosent av landets elforsyning.

– De store landene må ha flere tanker i hodet samtidig. De må redusere utslipp av klimagasser og de må sørge for elforsyning. Da er det vanskelig å komme utenom kjernekraft. Jeg var overrasket over den tyske reaksjonen, og vi ventet at de ville trekke seg ut av Haldenprosjektet på grunn av den. Det har de ikke gjort, sier Øwre.

Svensk stresstest: – Atomberedskapen er for dårlig

Mye mer sikkerhet

– Dagens krav til sikkerhet i kjernekraft er strammet med en faktor på ti de siste årene. Ulike risiki er delt i tre nivåer og sjansen for at det verste kan skje skal være mindre enn 10 7 år. Det betyr mye sterkere inneslutninger og flere og bedre sikkerhetssystemer. Men fordi selv statistiske beregninger kan feile er det også krav til at en kjernenedsmeltning skal kunne håndteres, sier sikkerhetssjef ved Haldenreaktoren Atle Valset.

Amerikanerne er ikke alene om å bygge kjernekraft. I Kina er det planer om å bygge rundt 50 nye anlegg de neste 40 årene.

Fikk du med deg denne? Skremselet fra Tsjernobyl

Les også:

USAs atomkraft ikke så sikker

Fossil energi tar flest liv

– Ingen nye kraftkilder kan erstatte atomkraft

Atomreaktorer får pensjonsalder

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Fukushima stopper europeisk kjernekraft

Doblet antall søkere til kjernekraftstudier

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.