OLJE OG GASS

Amerikanere vil ikke ha borestans

Et flertall av amerikanerne støtter ikke president Barack Obamas forbud mot leteboring utenfor kysten av USA, viser en ny meningsmåling.
Et flertall av amerikanerne støtter ikke president Barack Obamas forbud mot leteboring utenfor kysten av USA, viser en ny meningsmåling. Bilde: Scanpix

Et flertall av amerikanerne støtter ikke president Barack Obamas forbud mot leteboring utenfor kysten av USA, viser en ny meningsmåling.

Obama innførte et seks måneder langt forbud mot leteboring etter eksplosjonen om bord i boreriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen 20. april.

Oljeselskapene har protestert på forbudet, og tirsdag fikk de medhold av en domstol i New Orleans.

Det hvite hus varslet raskt en anke, og boreforbudet står ved lag til denne er ferdigbehandlet.

Obama i utakt

President Barack Obama er imidlertid i utakt med amerikanere flest når han forbyr videre leteboring, viser en fersk meningsmåling Ipsos har utført for Reuters.

56 prosent av de spurte mener at oljeutvinningen til havs er nødvendig for at gjøre USA mindre avhengige av andre land, mens 38 prosent slutter opp om Obamas borestans.

89 prosent av de spurte mener det britiske oljeselskapet BP må ta skylden for oljeutslippet i Mexicogolfen, mens 69 prosent mener at også amerikanske myndigheter har ansvar for det som nå omtales som tidenes oljekatastrofe i USA.

Reagerte for sent

78 prosent mener at BP var for sene med å reagere da katastrofen var et faktum, mens 72 prosent mener at det samme gjelder amerikanske myndigheter.

Interne BP-dokumenter viser at opptil 100.000 fat olje i døgnet kan lekke ut av den ødelagte brønnen, mens amerikanske myndigheter har anslått at det dreier seg om mellom 35.000 og 60.000 fat olje om dagen.

Selv om oljeutslippet i Mexicogolfen har vært en kraftig vekker for mange amerikanere, sier 69 prosent av det spurte at de har samme syn på oljeboring offshore nå som tidligere.

24 prosent sier at de er sterkere motstandere av offshoreboring nå enn tidligere, mens 5 prosent sier at de er større tilhengere enn tidligere. (©NTB)

Les mer om: