NYHETER_BYGG

Alvorlig anklage mot svensk damsikkerhet

24. jan. 2001 - 14:35

Svensk TV påstår i et dokumentarprogram i kveld at svenske kraftselskap ikke informerer myndighetene om alvorlige hendelser som berører damsikkerheten.

Under det voldsomme regnet sommeren 2000 var påkjenningene store på de svenske dammene. Svensk TV hevder at en alvorlig hendelse ved Svarthålforsens kraftverk i Jemtland aldri ble rapportert til lensstyrelsen. Dammen eies av Birka Energi, som valgte å dysse ned hendelsen som ”kunne ledet til at hele dammen hadde brutt sammen”.

Lensstyrelsen i Østersund, som har tilsynet med dammene i området, har nå meldt Birka til politiet – Vi er pålagt av en ny lov å anmelde alle mistenkte irregulariteter omkring damsikkeheten, sier tilsynsansvarlig Cecilia von Platen ved Lensstyrelsen.

– Det var 100-årsflommen som førte til de ekstra påkjenningene på sammene i denne regionen, sier damsikkerhetsansvarlig Olle Mill hos Svenska Kraftnät. Han understreker imidlertid at de verken har myndighet eller kapasitet til å føre tilsyn med dammene. Det ansvaret ligger hos lensstyrelsen.

I Norge er det Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har tilsynet med dammene. Vi var ikke i nærheten av svenskenes 100-årsflom i fjor sommer, men det kom svært store mengder under storflommen ”Vesleofsen” i 1995.

– Våre dammer er bergnet til å tåle selv 1000-årsflommer. Så vidt jeg vet var vi godt innenfor sikkerhetsmarginene i 1995. For øvrig er vi godt fornøyd med rapporteringen fra dameierne, både generelt og under flommen i 1995, sier seksjonssjef Thomas Konow i NVE.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.