PRODUKSJON

Alternativ gründerrute

Tromsø: Det tre år gamle selskapet ProBio Nutraceuticals i forskningsparken i Tromsø startet med etablerte produkter, hovedsakelig innen ingredienser til fiskefôr og kosttilskudd. En av gründerne hadde vært gjennom oppstart før og lært leksen.

- Vi har hatt positiv kontantstrøm fra dag én. Vi er sterkt markedsorienterte. Hos oss er det ingen forskere som har tatt med seg flere år gamle forskningsprosjekter fra et universitet, sier produktutvikler Bjarte Mortensen.

Han understreker likevel at FoU har vært viktig for selskapet siden starten. Målet er at i løpet av en fem års periode skal minst halvparten av omsetningen stamme fra egenutviklede produkter, i første rekke basert på marine råstoffer. I 2002 omsatte bedriften for ca. 20 mill. kroner.

- Ambisjonene har hele tiden vært å slippe å tigge Forskningsrådet, SND og andre for penger. Det gjør at vi står sterkere overfor investorer, sier Mortensen. Et annet forhold er Mortensen opplever Forskningsrådet som uhåndterlig for et lite selskap.

I dag selger bedriften hovedsakelig marine oljer og antioksidanter. Etter starten ble bedriften kjøpt av et amerikansk selskap før de to gründerne kjøpte bedriften tilbake. I dag er det 7 ansatte, ProBio har ingen egne laboratorier og kjøper derfor alle FoU-tjenester.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.