MOBIL

Alt om Nokia Lumia 920

Slik er Nokias nye flaggskip med Windows Phone 8.

Marius ValleMarius ValleJournalist
5. sep. 2012 - 18:24
Vis mer

Nokia lanserte i dag to nye telefoner i Lumia-serien, og flaggskipet er Lumia 920. Denne telefonen har fått Windows Phone 8, stor skjerm og en rekke interessante funksjoner.

Selv om Windows Phone 8 i utseende ser ut som Windows Phone 7, er operativsystemet fundamentalt annerledes. Det er bygget på samme kjerne som PC-operativsystemet Windows 8, noe som blant annet betyr at det er støtte for en del ny maskinvare.

LES MER: Microsoft lanserer Windows Phone 8

Slekter på tidligere Lumia-modeller

Utseendemessig minner den mye om de tidligere Limia-telefonene, og da spesielt Lumia 800. Den 4,5 tommer store skjermen har buet glass, og en oppløsning på 1280 x 768 piksler. Nokia kaller den en "PureMotion HD+"-skjerm. Det er snakk om en LCD-skjerm.

Nokia mener dette er verdens raskeste og mest sensitive trykkskjerm. Du kan for eksempel bruke negler eller hansker like greit som du bruker fingeren rett på skjermen.

Tokjerneprosessor

Under panseret sitter en Qualcomm Snapdragon S4-systembrikke. Denne har en tokjerneprosessor på 1,5 GHz av typen Krait. Telefonen har arbeidsminne på 1 GB, og du får 32 GB lagringsminne å boltre deg på. 

LES OGSÅ: Slik blir Windows Phone 8-maskinvaren

Siden det her er snakk om Windows Phone får du naturligvis også med støtte for Microsofts skylagringstjeneste SkyDrive, som gor deg 7 GB lagring på nettet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Telefonen har støtte for LTE. Dette er mobilnettet NetCom markedsfører som 4G her i landet. Telefonen kan laste ned med inntil 100 Mbps i mobilnettet. Er det ikke LTE-dekning der du befinner deg støtter Lumia 920 også 3G-teknologien DC-HSPA, som har en maks nedlastingshastighet på 42 Mbps.

Windows Phone 8 kommer med NFC-funksjoner. Dermed har også Lumia 920 denne teknologien, som innebærer at du bare trenger å berøre andre NFC-enheter for å kommunisere. I praksis betyr dette at du for eksempel kan koble til en trådløs høyttaler uten å fikle med paring av enhetene.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om NFC

Trådløs lading

En annen interessant funksjon er støtten for trådløs lading. Det betyr at du enkelt og greit legger telefonen på en spesiell lader for å fylle på batteriet. Det følger ikke med noen trådløs lader i esken sammen med telefonen, noe som betyr at du er nødt til å kjøpe dette i tillegg om du vil benytte deg av muligheten.

Nokia har gått sammen med produsenter av ekstrautstyr for å få laget trådløse ladere. Blant disse finner vi Fatboy, som lager en pute du kan lade telefonen på.

De har benyttet den såkalte Qi-standarden, som benytter magnetisk induksjon. Flere andre produsenter jobber med denne standarden, noe som betyr at du vil kunne benytte alle Qi-ladere til å lade telefonen.

Batteriet til Lumia 920 har en kapasitet på 2000 mAh, noe som gjør det til den største batterikapasiteten Nokia har puttet inn i noen av sine telefoner til nå.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

PureView-kamera

Lumia 920 har også et såkalt PureView-kamera. Dette stiftet vi først bekjentskap med i vår, da Nokia lanserte 808 PureView. Denne telefonen hadde hele 41 megapikslers kamera, men Lumia 920 har fått en mer beskjeden kameraoppløsning på 8,7 megapiksler.

Kameraet har fått mekanisk bildestabilisator, og linser som slipper inn mye lys. Dette skal sørge for at du kan ta bedre bilder under dårlige lysforhold. Kameraet har en blender på maks f/2.0, og en kamerasensor på 1/3 tommer. Kameralyset er en LED-lampe, som skal være spesielt kraftig.

Lumia 920 har ellers et frontmontert kamera med 1,2 megapikslers oppløsning slik at du kan bruke den til videosamtaler i 720p-oppløsning.

Gratis navigasjon

Som på de forrige Lumia-telefonene følger Nokias egne navigasjonsløsning Nokia Drive med. Det betyr at du kan laste ned kart til telefonen for å navigere, slik at du slipper å være koblet til internett for å finne adresser. Dette gjør at løsnignen er aktuell for bruk i utlandet.

Nokia har også laget en ny funksjon de kaller Nokia City Lens. Denne benytter kameraet og GPS-en for å gi deg mer informasjon om steder rundt deg. Ved å peke telefonen mot for eksempel en restaurant vises navn og annen informasjon om denne på skjermen.

Tung

Lumia 920 blir slett ingen lettvekter. Vekten er oppgitt til hele 185 gram. Til sammenligning veier Apple iPhone 4S 140 gram, og Samsung Galaxy S III 133 gram.

Telefonen er laget i ett stykke polykarbonat-plast. Dette betyr at det ikke er noen deler å plukke av, annet enn en skuff til SIM-kortet.

Lumia 920 skal komme i fargene gul, rød, hvit, grå og svart. Nokia har ikke sagt noe spesifikt om når den skal komme i salg, annet enn at det blir i løpet av året. Hvorvidt Norge er på listen over land den kommer til først er uvisst. Prisen er heller ikke kjent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.