MOBIL

Alt om iPad 2

Les om hva som er nytt, hva som er uforandret og hvordan konkurrentene måler seg med iPad 2.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. mars 2011 - 15:40

Som du selvsagt har fått med deg lanserte Apple i går iPad 2. Dette er oppfølgeren til den første iPad-en, og i motsetning til da de slapp iPad i april i fjor har Apple nå allerede en rekke konkurrenter stående klar.

Les også: Apple lanserer iPad 2 »

Dette er nytt

Sammenlignet med den originale iPad-en er det ikke mange store endringer. Designmessig er iPad 2 rimelig lik forgjengeren. Under skallet har det kommet oppgraderinger som best beskrives som naturlige, siden de stort sett allerede finnes hos konkurrerende tableter.

Altså er det ingenting her som er spesielt oppsiktsvekkende.

Design

iPad 2 er tynnere enn iPad. Forgjengeren var 13 mm tykk, mens den nye er 8,8 mm. I tillegg er baksiden mer avrundet. Den nye versjonen kommer i fargene svart og hvitt, mens originalen kun kom i svart.

Kamera

iPad 2 har fått kamera. Det er kamera på baksiden som kan ta opp video i HD-oppløsnignen 720p. Oppløsningen på stillbilder er i skrivende stund ikke kjent.

På fremsiden er det et VGA-kamera du kan bruke til videosamtaler via Apples videotelefonitjeneste FaceTime.

HDMI-utgang

Via en overgangskabel kan du koble iPad 2 til HDMI-utstyr, altså en TV eller en prosjektor. Da får du speilet skjermbildet på iPad 2 til TV-en. Dersom du spiller av video kan du vise denne i full HD (1080p) på TV-en.

Dette er en standardfunksjon på konkurrerende Android-tableter.

Systembrikke

iPad 2 har fått Apples A5-systembrikke. Denne har tokjernet prosessor på 1 GHz, noe Apple hevder gjør den dobbelt så rask som originalen. Grafikkytelsen skal være ni ganger bedre på iPad 2 i forhold til iPad.

Detaljene her er ikke kjent, så vi vet foreløpig ikke hvor mye arbeidsminne (RAM) iPad 2 har.

Tokjerneprosessor i denne hastigheten er vanlig på de nyeste Android 3.0-tabletene.

Gyroskop

iPad 2 har i likhet med iPhone 4 fått gyroskop. Dette er en liten brikke som hele tiden vet hvilken vei enheten holdes. Den har mye større nøyaktighet enn vanlige bevegelsessensorer, og gjør at bevegelser kan spores presist. Dette åpner for bruk i for eksempel spill, og til å måle bevegelse.

Konkurrerende tableter har også gyroskop.

Dette er uforandret

Siden iPad 2 har fått lite annet enn naturlige oppdateringer er det mye som er som før.

Skjermen

Skjermen er den samme som sist, altså 9,7 tommer med 1024 x 768 piksler. Dette er litt lite sammenlignet med en del konkurrerende produkter.

Minne

iPad 2 har samme minnekapasitet som forgjengeren. Det vil si at den kommer i varianter med 16, 32 og 64 GB minne. Det er ikke mulighet for å utvide minnet med minnekort. Det har det heller aldri vært på Apples produkter.

Med maks 64 GB er uansett iPad 2 fortsatt tableten som tilbyr mest innebygget minne. Konkurrentene tilbyr ikke mer enn 32 GB.

Tilkobling

Som før er det Wi-fi og mulighet for mobilnettoppkobling dersom du kjøper 3G-modellen. Som før er det ikke mulig å ringe med iPad 2.

iPad 2 har som forgjengeren Bluetooth 2.1. Noen konkurrerende tableter har Bluetooth 3.0.

Batteri

Så vidt vi har funnet ut er batterikapasiteten i iPad 2 noe bedre enn på originalen. Apple oppgir imidlertid samme tall for brukstid, så i praksis ser det ut til å være uforandret.

Pris

At prisen er uforandret er definitivt et lyspunkt. Ifølge Apple skal iPad 2 koste det samme som dagens modeller. Det vil si at prisene spenner fra omtrent 4000 kroner til 6600 kroner avhengig av modell. 

Dette har også fordelen at restlagrene av førstegenerasjons iPad selges til rimeligere priser.

iPad 2 skal komme i salg i Norge 25. mars.

Hvordan iPad 2 måler seg med konkurrentene

Vi har sammenlignet iPad 2 med de mest aktuelle konkurrentene. Det finnes klart flere tableter enn de vi har listet opp, men vi vet at disse dukker opp i Norge. 

Alternativer vi ikke har tatt med inkluderer Motorola Xoom, HP Touchpad og tableter fra mindre produsenter.

På høyde med konkurransen

Om vi kun ser på spesifikasjoner er det klart at iPad 2 må se seg slått av flere konkurrenter, og da spesielt Samsung Galaxy Tab 10.1 som har større skjerm, høyere skjermoppløsning og er noe lettere.

Android-tabletene har også HDMI-utgang med speiling av skjermbildet. LGs Optimus Pad har standardtilkobling for HDMI og USB innebygget. Det er altså ikke behov for overgang på denne.

Selv om Apple ikke har fortalt hva kameraoppløsningen på iPad 2 er, er det ikke usannsynlig at den ligger på samme nivå som iPhone 4, altså fem megapiksler. Dersom dette stemmer er oppløsningen på høyde med, eller svakere enn konkurrentene.

iPad 2 tar opp video i HD-oppløsningen 720p. Dette er svakere enn Galaxy Tab 10.1 og Optimus Pad, som begge tar opp video i 1080p.

Optimus Pad har i tillegg mulighet til å ta opp video i 3D, da den har to kamera på baksiden.

Det tekniske er ikke det viktigste

Likevel er det uansett slik at det til syvende og sist ikke er maskinvaren som avgjør om et produkt er bedre enn et annet. Det er naturlig å anta at ingen av produktene har direkte dårlig ytelse, uansett maskinvarekonfigurasjon.

Den virkelige konkurransen står på tjenestesiden. Hvor mange apps som finnes, hvor mange tjenester utvikles for plattformene, og ikke minst hvor mye tilleggsutstyr er tilgjengelig?

Det er hevet over enhver tvil at det Apple har et solid forsprang her. De hevder at det er utviklet omtrent 65 000 apps for iPad.

Android 3.0 har bare såvidt kommet i salg, og apps laget spesielt for Android-tableter er det ikke akkurat flust av.

Samsung kanskje best rustet

Det beste utgangspunktet for konkurranse er det muligens Samsung som har, med et økosystem av produkter som snakker sammen i sin portefølje.

De har også en avtale med utstyrsleverandøren Belkin som sørger for å lage tilleggsutstyr spesielt for sine produkter.

Apple har en fordel ved at de kommer til å levere iPad 2 om kort tid. Allerede 25. mars skal iPad 2 komme i butikkene. Når konkurrentene klarer å få sine produkter ut på markedet er usikkert, men det vil i alle fall skje før sommeren, og kanskje allerede i april.

Apple har også fordelen at de er Apple. Det er rett og slett ingen andre produsenter som får sine produkter omtalt så omfattende dagspressen. Dette er med på å opprettholde det generelle inntrykket om at Apples produkter er markedets beste. Dermed er det liten tvil om at iPad 2 kommer til å selge godt nesten uansett hva som skulle skje.

Her kan du lese mer om konkurrentene

Lyntest av Samsung Galaxy Tab 10.1

Lyntest av LG Optimus Pad

Lyntest av HTC Flyer

RIM PlayBook

Motorola Xoom

HP TouchPad

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.