IT

Alt i minnet

RASKERE:Danske Jim Hagemann Snabe, som sitter i SAPs ledergruppe og jobber med teknologiutvikling og teknologi lover veldig mye raskere forretingsapplikasjoner i fremtiden etterhvert som selskapet tar i bruk ny minneteknologi.
RASKERE:Danske Jim Hagemann Snabe, som sitter i SAPs ledergruppe og jobber med teknologiutvikling og teknologi lover veldig mye raskere forretingsapplikasjoner i fremtiden etterhvert som selskapet tar i bruk ny minneteknologi. Bilde: orv
28. okt. 2009 - 09:34

SAP vil opp med farten. Alt skal gå i sanntid. Til og med når man eksperimenterer med forretningsdata skal brukerne på ulike nivåer i en organisasjon få svar på direkten.

Dette er ny teknologi som skal gi tilgang til data på en helt ny måte. Her handler det ikke om preparerte data i datavarehus, men sanntidsdata rett fra forretningsapplikasjonene.

Superraskt

– Vi har lang erfaring med å legge data inn i RAM for å øke hastigheten i systemene. Ulempen er at det er algoritmer som henter ut data fra databaser og legger det inn i minnet. Da tar det tid når man spør utenfor minnet og havner på disk. Nå jobber vi sammen med Hasso Plattner Institute i Berlin for å hoppe bukk over tregheten i databaser og disker. Ved å flytte alt man trenger over i et lynraskt RAM-minne, og samtidig representere dataene på en ny måte kan hastigheten økes voldsomt, sier danske Jim Hagemann Snabe, som sitter i SAPs ledergruppe og jobber med teknologiutvikling og teknologi.

I stedet for å hente data ut fra databaser som er organisert i rekker, ser SAP også på hvordan de kan organisere data i kolonner.

– Dette er heller ikke nye ideer, men nå ser vi at det er mulig og det vil gi oss samme data på veldig mye mindre plass. Kanskje ned mot hundreparten i enkelte tilfeller. Resultatet vil bli en enorm hastighetsøkning, sier Hagemann Snabe.

Billigere minne

Det er først og fremst prisen på RAM som nå gjør at SAP har kastet seg over den nye teknologien. Lavere pris og en ny mye mer kompakt måte å representere dataene på er fundamentet for å realisere den voldsomme økningen i ytelse.

Databasen blir ifølge Hagemann Snabe bare et arkivsystem og i fremtiden er det ikke en gang sikkert at man trenger en database.

Det å kunne hive ut siste rest av Oracle-teknologi hadde sikkert passet SAP utmerket.

Ikke ennå

SAP har allerede tatt i bruk teknologien i liten skala.

De virkelig revolusjonerende anvendelsene ligger et stykke frem i tid og ingen vil si noe om når de kommer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.