MOBIL

Alt du trenger å vite om iOS 6

Her er de viktigste nyhetene i Apples nye iOS-versjon.

Marius ValleMarius ValleJournalist
19. sep. 2012 - 13:09

I dag rulles iOS 6 ut til eiere av iPhone, iPod og iPad. Dette er den samme operativsystemversjonen som skal brukes av iPhone 5, og som ble lansert for utviklere i juni.

Dette er enhetene som kan oppgraderes til iOS 6:

Det er imidlertid ikke slik at alle iOS-enheter får tilgang til alle de nye funksjonen i den nye versjonen. Av de største oppgraderingene i iOS er det for iPhones del bare iPhone 4S og 5 som får tilgang til alt. iPhone 4 og 3GS får redusert funksjonalitet.

Disse funksjonene mangler på disse telefonene: GPS-navigasjon via den nye kartappen, panoramafoto, FaceTime over mobilnettet, Siri, høreapparatstøtte. iPhone 3GS støtter ikke lagring av nettsider for lesing i frakoblet modus.

LES OGSÅ: Er det verdt å oppgradere til iPhone 5?

iPad mangler følgende funksjoner: Støtte for høreapparat, påminnere, passbook, panoramafoto. I tillegg får iPad 2 ikke støtte for FaceTime over mobilnettet, eller Siri.

Slik oppdaterer du

Når iOS6-oppdateringen er klar finner du den ved å gå til Innstillinger -> Generelt -> Oppdatering på enheten din.

Det kan være lurt å sørge for å ha tatt en sikkerhetskopi før du oppdaterer. Det enkleste er å koble enheten din til en datamaskin med iTunes.

Du kan for øvrig også oppdatere enheten din via iTunes. Dette gjør du ved å starte iTunes, koble til iOS-enheten og velge denne i menyen til venstre. I hovedvinduet i programmet trykker du på "Søk etter oppdatering" under "Versjon" dersom iTunes ikke automatisk varsler om at ny programvare er tilgjengelig.

LES OGSÅ: Slik måler iPhone 5 seg mot konkurrentene

De største nyhetene

I hovedsak serverer Apple ingen store grunnleggende endringer i den nye versjonen av iOS. Her er alt som du er vant til fra før av. Menyene ser like ut, og fungerer likt som i versjon 5.

Det kommer imidlertid en hel del nyttige funksjoner i den nye utgaven.Facebook er integrert i iOS 6. (Foto: Apple)

Facebook-integrasjon

Mens Android-brukere kan integrere støtte for de tjenestene de ønsker, må de integreres i operativsystemet av Apple i iOS' tilfelle. Det er derfor gode nyheter at Facebook endelig er integrert i iOS. Til nå er det bare Twitter som har vært integrert direkte i systemet.

Dette betyr i praksis at du kan få Facebook-varsler i varselsenteret, og oppdatere Facebook-statusen din uten å åpne Facebook-appen først. Du kan poste statuser rett fra varselsenteret.

Det blir også mulig for tredjeparter å utnytte integrasjonen, ved at det nå går an å skrive apper som samhandler med Facebook-kontoen på telefonen. 

 Den nye kartappen gir deg gratis navigasjon. (Foto: Apple)

Maps

Apple lanserer sin ny kart-app som erstatter Google Maps i iOS 6. Den aller viktigste nyheten er at appen gir deg gratis GPS-navigasjon. Dette har vært reservert Android-brukere av Google Maps til nå, så dette er gode nyheter for iOS-brukere.

Apples kart-app mangler imidlertid en Street View-funksjon slik Google Maps har. Du får en flyfoto-funksjon, som lar deg "fly over" enkelte byer. Det er også også mulig å vise kart i 3D, ved at detaljer i satelittbilder tegnes opp slik du ville sett dem fra en vinkel.I Safari kan du nå synkronisere faner fra datamaskinenen eller motsatt. (Foto: Apple)

Safari

Det har kommet en del nye funksjoner i nettleseren Safari. Nå kan du lagre nettsider slik at du kan lese disse uten å være koblet til internett.

Det har også kommet en funksjon som lar deg synkronisere Mac-nettleseren Safari med iOS-nettleseren. Du kan dermed fortsette å lese de samme sidene som du leste på Mac-en når du stikker ut av huset, eller lese ferdig nettsiden du begynte på på bussen hjem.

Nettleseren har også en fullskjermmodus i landskapsvisning, og skal være raskere enn før.Du kan nå avvise samtaler med en SMS. (Foto: Apple)

Ny telefon

Selve telefon-appen, altså den du ringer med, er pusset opp. Nummertastaturet har fått oppdatert utseende. Den største nyheten er at du nå kan avvise samtaler og samtidig sende en SMS. Det er også mulig å avvise samtaler og samtidig lage en påminner om å ringe personen opp igjen.

For øvrig er det nå mulig å legge til egne vibrasjonsmønstre når du mottar SMS fra forskjellige kontakter.Endelig er det mulig å putte bilder i teksten. (Foto: Apple)

Forbedret e-post

iOS har til nå hatt en knotete måte å håndtere vedlegg i e-post. Du kunne tidligere bare legge til bilder som vedlegg. Nå kan du legge til bilder i selve meldingen. Videre slipper du å huske å legge til vedlegg før du begynner å skrive e-posten. Du kan også legge til flere bilder som vedlegg.

Har du flere e-postkontoer er det nå mulig å legge til signaturer for hver enkelt konto.

Du kan sette opp en liste over viktige avsendere. Når du får e-post av disse vil du kunne se dem i en egen innboks. Du kan også samle alle meldinger du har flagget i en egen innboks.

App Store

App Store har fått en oppussing i iOS 6. Søker du etter en app får du ikke lenger se treffene som en liste, men en horisontal samling med kort for hver app.

Videre er det nå mulig å laste ned flere apper i slengen uten at du blir "kastet ut" av App Store for hver gang du installerer en app. Nye apper du har installert vil markeres som nye på startskjermen, helt til du starter dem første gang.

SE OGSÅ: Alle våre omtaler av iOS-apper

Finn telefon og venner

Om du mister iPhone-en din kan du nå aktivere en alarm som får telefonen til å ringe helt til noen plukker den opp. Det er nyttig dersom du for eksempel bare har forlagt telefonen, eller om du har mistet den på bussen. Du kan legge ved et telefonnummer en eventuell finner kan ringe.

Om du har behov for å holde orden på hvor vennene dine er, kan du nå få varsler når venner kommer til eller forlater steder. Dette krever åpenbart samtykke fra den andre.

FaceTime over mobilnettet

Apples videotelefoniløsning FaceTime kan nå brukes over mobilnettet. Før har den vært begrenset til bruk over Wi-Fi. På tide, spør du oss, for dette har tross alt vært mulig med andre løsninger i lang tid.

Smart lydløs

iOS 6 har en såkalt "Do Not Disturb"-funksjon som i bunn og grunn er en smart lydløs-funksjon. Du kan sette telefonen til å ikke varsle anrop og andre hendelser mellom gitte tidspunkt, for eksempel på nattestid. 

Du kan imidlertid lage regler for varsling av anrop fra enkelte kontakter, slik at du aldri går glipp av en telefon fra mor. Du kan også aktivere varsel når noen forsøker å ringe deg flere ganger - det kan jo tenkes at det er noe viktig.iOS 6 har støtte for panoramabilder. (Foto: Apple)

Kamera

Om du laster opp bilder til iCloud er det nå mulig å dele disse med andre. Bilder du laster opp til en delt bildestrøm kan deles via en egen nettadresse, og andre kan kommentere bildene dine. Det er også mulig å dele disse bildene til Twitter eller Facebook. Du kan også laste opp bilder til samme bildestrøm som andre.

Kameraappen har ellers fått en panoramamodus, som lar deg sy sammen flere bilder til ett stort. Praktisk om du for eksempel skal ta bilde av utsikten fra en fjelltopp. Når du aktiverer denne modusen trenger du bare å bevege telefonen sidelengs, og så sier telefonen fra om du beveger den riktig. Passbook samler billetter og kuponger på ett og samme sted. (Foto: Apple)

Passbook

Apple har lansert en ny lommebokfunksjon som lar deg spare for eksempel billetter eller kuponger ett og samme sted. Tanken er at du skal slippe å lete gjennom e-posten din for å finne igjen for eksempel en strekkode. Akkurat dette er antakelig et scenario de som flyr uten papirbillett kan kjenne seg igjen i. Passbook vil vise deg billettene dine stablet oppå hverandre som kort. 

For at du skal få noe glede av Passbook må bedriftene du handler av tilby Passbook-billetter.Siri har blitt smartere i iOS 6. (Foto: Apple)

Siri

Det har kommet til nyheter i stemmegjenkjenningsfunksjonen Siri også. Som før er den ikke tilgjengelig på norsk, så dette er en funksjon for deg som føler deg komfortabel med å snakke på et fremmed språk.

Det er nå mulig å finne restauranter og få dem sortert etter best omtale. Du kan videre få sportsresultater fra idretter du verken forstår eller bryr deg om, som amerikansk football og baseball. Resultater fra idretter du både forstår og elsker er også tilgjengelig, da Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Serie A og Premier League er inkludert.

Siri har også fått mulighet til å finne filmanmeldelser, restaurantanmeldelser og oppslag i Yelp. Du kan videre starte apper ved hjelp av Siri.

Annet

Utover dette er det flere mindre nyheter som er verdt å nevne. Musikkspilleren er oppdatert med noen nye funksjoner. Det har kommet til mer omfattende kontaktsøk.

Du kan få vekkerklokken til å spille låter. innstillingsmenyen er noe opppdatert, med Bluetooth flyttet lenger opp. Tastaturet vil nå automatisk sette inn stor bokstav etter smiley. For å nevne noe.

LES OGSÅ: Høstens heftigste mobiltelefoner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.