MOBIL

Alt du trenger å vite om Apple Watch

Hva skiller egentlig denne fra det du allerede kan kjøpe?

Apple trakk sløret av sin første smartklokke.
Apple trakk sløret av sin første smartklokke. Bilde: Apple
Marius ValleMarius ValleJournalist
10. sep. 2014 - 20:53

Apple lanserte sin Apple Watch i går, og plutselig var smartklokker på alles lepper.

Ikke at smartklokker er nytt. Ikke at Apple ser ut til å ha funnet opp hjulet på nytt heller.

Ser vi nøkternt på det Apple har fortalt oss er det egentlig en ganske velkjent oppskrift, med sin egen vri selvsagt.

Vri for å zoome

Apple Watch sitter på hånda di, og har en del sensorer integrert. GPS har den ikke, men benytter mobilens GPS til å finne plasseringen din.

På siden har den to taster, og den ene av disse er også en klokkekrone du kan vri på for å zoome og bla.

Les også: Større iPhone og Apple Watch

Den kommer i to størrelse og tre utgaver med litt forskjellig materialvalg. To av disse har skjerm dekket med safirglass, mens sportsutgaven har forsterket glass. Felles for alle er at de avgjør om du dunker lett på skjermen eller trykker hardt. Det har deg utføre forskjellige oppgaver avhengig av hvordan du berører skjermen.

På baksiden av klokken sitter en optisk pulsmåler, ikke ulikt de Samsung og Sony bruker i sine klokker. På baksiden er også ladertilkoblingen, og Apple har gått for trådløs lading slik at du slipper å koble til noen ledninger. Det samme finner vi på Motorolas smartklokker.

Du kan bruke den til å svare på meldinger ved hjelp av talebeskjeder eller forhåndslagret tekst. Du kan også snakke i den når noen ringer. E-posten din er tilgjengelig på klokka. Kommunikasjonsmuligheter er det altså nok av.

Digital berøring

En funksjon kalt «Digital touch» lar deg også sende tegninger, talebeskjeder, pulsen din og annet til andre Apple Watch-klokker. Dessuten kan du dunke på klokka og få mottakerens klokke til å replikere denne dunkingen på armen sin.

Apple Pay er integrert i klokka. Mobilbetaling blir dermed enklere for klokkeeiere.
Apple Pay er integrert i klokka. Mobilbetaling blir dermed enklere for klokkeeiere. Apple
Det er også NFC innebygget, slik at du kan bruke Apples nye betalingsløsning Apple Pay uten å plukke mobilen ut av lomma. En helt unik mulighet for akkurat denne smartklokken.

Videre er det mulig å installere apper på klokka, slik som på de fleste andre smartklokker. Operativsystemet heter Watch OS, og er antakelig basert på iOS.

Vi syns det minner mer om Samsungs Gear-klokker enn Googles Android Wear-plattform.

Les også: Er det verdt å oppgradere til iPhone 6?

Apples klokke er helseorientert, og kan samle en hel del statistiskk om hvor mye du beveger deg.
Apples klokke er helseorientert, og kan samle en hel del statistiskk om hvor mye du beveger deg.

Vil ta vare på helsa di

Det er i det hele tatt ikke så veldig teknisk annerledes enn det som allerede finnes på markedet. Men om man ser seg blind på spesifikasjoner, menysystemer og hva de andre klokkene kan, går man glipp av det kanskje viktigste.

Apple har en større visjon. Bevegelsesdata fra klokken sendes til Health Kit-tjenesten på iPhone. Har du en Apple Watch får du et bilde av bevegelsene dine gjennom dagen.

Det kan selvsagt andre klokker og treningsarmbånd også. Health Kit samler imidlertid data fra mange kilder for å gi deg et helhetlig bilde av formen. Dette kan være treningsutstyr, men også helseutstyr som blodsukkermålere.

Apple har også inngått samarbeid med en stor leverandør av elektroniske pasientjournaler i USA. Dette betyr at all denne helseinformasjonen ikke bare vil være gjerdet inn på telefonen din.

Legen din vil kunne se hvor fysisk aktiv du faktisk er, eller hvor stabilt du holder blodsukkeret ditt. Det vil kunne føre til mer presis diagnostisering enn når det er basert på pasientens egenrapportering.

Informasjonen kan altså brukes til mer enn å skryte på Facebook over hvor langt du har jogget.

Data fra Health Kit kan potensielt også brukes til å si noe om helsetilstanden til befolkningen. Det vil selvsagt kreve innsamling av data fra store brukergrupper. Mayo Clinic og Cleveland Clinic begge lage løsninger som snakker med Health Kit.

Spørsmålet en kan stille seg er om koblingen mellom helsetilstanden og nettjenester er en positiv utvikling for helsa, eller om det er et personvernmareritt. Det kommer antakelig an på øynene som ser.

Apple har imidlertid endret retningslinjene for utviklere som benytter Health Kit. De kan ikke lagre data i Apples skytjeneste iCloud. Data fra Health Kit skal videre ikke kunne videreselges.

Det betyr selvsagt ikke at data ikke kan lekke ut eller stjeles.

Les også: Nå blir Playstation og Xperia bestevenner

Apple Watch kommer flere utgaver og to størrelser.
Apple Watch kommer flere utgaver og to størrelser.

Mye er ikke kjent

Selv om vi vet en del om den kommende klokken, er det mye Apple ikke har sagt noe om.

Den aller viktigste spesifikasjonen, batteritiden, er ikke kjent. Må den lades hver kveld? Annenhver? Apple er ikke magikere, og må så vidt vi vet forholde seg til fysikkens lover som alle andre. Små batterier betyr liten kapasitet. Men det kan tenkes at klokken er svært strømgjerrig.

Vi vet heller ingenting om hvor stor skjermen er, hva oppløsningen er, vekten, eller størrelsen.

Inntil videre er det dessuten bare Apple selv som vet hvordan klokken er i bruk. Etter lanseringen var det nemlig ingen som fikk prøve klokken, da den kjørte i en demonstrasjonsmodus.

For vår del er det viktigste spørsmålet om dette er noe vi egentlig har lyst til å bruke. Undertegnede har testet en rekke smartklokker, og har til gode å prøve en det var vanskelig å leve uten etter testperioden.

Om vi vil føle det annerledes med Apples klokke gjenstår å se.

Du må ha en iPhone 5 eller nyere for å bruke Apple Watch.
Du må ha en iPhone 5 eller nyere for å bruke Apple Watch.

Kommer neste år

Apple Watch kommer ikke i salg før etter nyttår. Det har antakelig like mye med at de ønsker å få utviklere om bord og et rikholdig programvareutvalg og et rikt spekter av tjenester, som at klokken ikke er helt ferdigutviklet å gjøre.

Når den endelig dukker opp skal den koste fra 350 dollar (ca 2200 kroner). Du må ha iPhone 5 eller nyere for å bruke den.

Les også:

Samsungs nye Note har en knekk i skjermen

Denne gjør mobilen til en Oculus Rift-utfordrer

Husker du den første iPhonen?  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.