MOBIL

Alt du trenger å vite om Android 4.1

Her er de viktigste nyhetene i Android 4.1 Jelly Bean.

Marius ValleMarius ValleJournalist
27. juni 2012 - 21:52

Android har lansert Android 4.1. Den nye versjonen bygger videre på Android 4.0, og er i stor grad ganske lik. Men Google har flikket en hel del på store og små detaljer.

Med den nye versjonen kommer et nytt nettbrett, som er utviklet av Asus. Det kommer også et mediasenter, som lar deg spille innhold fra nettet til TV-en din og stereoanlegget.

LES MER:

Dette er Nexus 7 

Slik er Google Nexus Q 

Som seg hør og bør har Android 4.1 fått sin egen helt nye logo.

Dette er nytt

Jevnere brukergrensesnitt

Google hevder at Android 4.1 er den raskeste Android-versjonen til nå. Det er derfor  lagt mye vekt på at animasjoner i menyene skal vises svært jevnt. Målet er at den nye utgaven skal føles "mykere" enn tidligere.

Noe av det de har gjort for å få til dette er å sørge for at prosessoren i telefonen eller brettet ditt kjører raskere når du tar på skjermen. Dette skal sørge for at det ikke blir noen forsinkelse når du trykker deg rundt i menyer.

Varsler

Android 4.1 få en ny varslingsmeny. Som før finner du varslene dine i statuslinjen på toppen av skjermen, og trekker denne ned for å se dem. Det som er nytt her er at varslene inneholder mer informasjon, og kan gjøre mer.

Varslene som vises kan nå utvides. De kan for eksempen vise bilder, innholdet i de siste SMS-ene du har mottatt, eller en liste over de nyeste e-postene som er ulest. Dermed slipper du å for eksempel åpne e-postklienten for å se de nyeste meldingene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Det er også mulig å utføre enkle handlinger herfra, som å sende et forhåndsdefinert svar til avsenderen av en SMS.

Hjemmeskjerm

Hjemmeskjermen får nå smartere widgeter. Tidligere har du vært nødt til å rydde plass til widgeter før du kan plassere dem. Nå vil ikoner og andre hjemmeskjermelementer flytte seg av seg selv når du plasserer en ny widget. Selve widgeten vil også tilpasse størrelsen av selg selv avhengig av hvor mye tilgjengelig plass det er på skjermbildet.

LES OGSÅ: En håndfull gode Android-widgeter

Raskere bildevisning

Visning av bilder du har tatt med telefonen er forbedret. Når du har kameraet åpent kan du bare sveipe over skjermen for å gå til bildegalleriet - en funksjon vi tidligere har sett i Windows Phone 7.

Herfra kan du også enkelt fjerne bilder du ikke er fornøyd med ved å sveipe dem ut av skjermen, litt som om du kaster dem.

Tastatur og tale

Android-telefoner har lenge hatt prediktiv tekst. Det vil si at telefonen gjetter hva du holder på å skrive. Det som er nytt er at Android nå leveres med dette som standard. 

Det nye tastaturet skal lære seg hvilke ord du bruker mest, slik at det foreslår de ordene du mest sannsynlig kommer til å skrive. 

For engelsktalende kommer det også en forbedret diktatfunksjon, som lar deg snakke til telefonen for å skrive inn tekst. Det nye er at du ikke trenger å være koblet til internett.

Enklere deling

Det blir enklere å dele innhold med funksjonen Android Beam. Denne ble introdusert i Android 4.0, og baserer seg på NFC. Tanken er at du bare trenger å la to telefoner berøre hverandre for å utveksle innhold.

LES OGSÅ: Dette trenger du å vite om NFC

Nyheten er at enhetene vil utveksle informasjonen over Bluetooth. Dersom du for eksempel vil dele et bilde viser du bare dette på telefonen, berører den andre, og så settes overføringen i gang over Bluetooth uten at du trenger å pare enhetene først.

Det er også nå mulig å koble til tilleggsutstyr som håndfri og høyttalere med NFC.

Wi-Fi Direct

Android støtter fra før av Wi-Fi Direct. Men nå blir det mulig for apper å ta i bruk dette for å oppdage Wi-Fi Direct-enheter i nærheten og snakke med disse. 

Dermed kan for eksempel en tekstbehandlingsapp se skrivere i nærheten, og sende utskrifter til denne uten at du trenger å gjøre noen konfigurasjon på forhånd. Det samme vil gjøre det enklere for spillutviklere å lage spill som kan spilles av flere mot hverandre.

Mer avansert søk

Google har pusset opp søkefunksjonene i Android. I Jelly Bean vises søkeresultatene dine i Knowledge Graph. Dette er en tjeneste som er laget for å gi deg mer informasjon om temaet, og ikke bare søkeresultater fra nettet.

Les mer om Knowledge Graph hos Google

Selve søke-appen har fått nytt utseende. I tillegg har talefunksjonene blitt utvidet, slik at du snakker mer naturlig til telefonen. Dermed kan du som med Apples Siri-funksjon spørre telefonen din om ting, og den vil svare deg med både stemme og innhold på skjermen.

I tillegg har Google lansert en funksjon de kaller Google Now, som skal servere deg informasjon basert på hva telefonen alledere vet om deg. Den kan for eksempel fortelle deg som trafikkinformasjon dersom du pleier å kjøre til jobb, eller når du må gå hjemmefra for å rekke bussen. 

Google Now skal fungere automatisk, og tanken er altså at telefonene skal varsle deg uten at du trenger å sjekke.

Tilgjengelighet

I Android 4.1 kommer det støtte for såkalt "Gesture Mode". Dette innebærer at brukere med spesielle behov kan navigere på telefonen ved å sveipe over skjermen i stedet for å trykke på ikoner. Dette skal kombineres med taletilbakemeldinger, slik at også synshemmede kan bruke telefonene.

Videre kommer det støtte for tilleggsutstyr som fungerer med punktskrift (blindeskrift). Det vil si at du kan bruke punktskrifttastaturer, og at det kan kobles til enheter som oversetter vanlig tekst til punktskrift.

Dokkingstasjoner

Android 4.1 kommer med støtte for USB-lydutgang. Det vil si at det blir mulig å overføre lyd fra telefonen til en dokkingstasjon via USB-tilkoblingen. I praksis vil det si at du slipper å koble til en ekstra lydkabel, slik du må med for eksempel Philips Fidelio-dokkingen.

Nye app-muligheter

Det kommer nå støtte for Google Cloud Messaging. Dette e en tjeneste som lar utviklere sende korte meldinger til brukere av apper. 

Det kommer også en ny metode for oppdatering av apper. Mens du i dag må laste ned hele appen på nytt når du skal oppdatere til en ny versjon, blir det fremover mulig for utviklere å levere små oppdateringer til appene du har installert.  Enkelt forklart kan utviklerne bare sende ut de delene av appen som er oppdatert.

Når kommer Android 4.1 Jelly Bean?

Anroid 4.1 kommer allerede i midten av juli. De første enhetene som får den nye versjonen er Samsung Galaxy Nexus, Samsung Nexus S og Motorola Xoom.

Oppdateringen skal dyttes ut til disse enhetene over nettet, så det blir ikke nødvendig å koble dem til en PC for å få oppdatert.

Raskere oppdateringer

Google presenterte også det de kaller en Platform Development Kit. Dette er kort fortalt noe maskinvareprodusenter kan få, som gir dem tidlig tilgang til nye Android-utgaver. De skal få tilgang to til tre måneder før nye Android-utgaver lanseres.

Idéen bak er at produsentene skal få mulighet til å tilpasse nye Android-versjoner til produktene sine en stund i forveien. Tidligere har produsentene i det store og hele begynt å tilpasse etter at nye versjoner er lansert. Det er en av grunnene til at det tar månedsvis å få siste utgave av Android.

Vi håper dette betyr at vi i fremtiden slipper å vente opp mot et år på siste versjon av operativsystemet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.