NYHETER

Alpine Bau er slått konkurs

Alpine Bau er av skifteretten i Østerrike slått konkurs. Entreprenøren bygger flere store veganlegg for Statens vegvesen.

Tunnelarbeidene som Alpine Bau har drevet på fellesprosjektet ved Minnesund, har stoppet opp etter konkursen i selskapet.
Tunnelarbeidene som Alpine Bau har drevet på fellesprosjektet ved Minnesund, har stoppet opp etter konkursen i selskapet. Bilde: Bjørn Olav Amundsen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
19. juni 2013 - 08:57

– Vi er gjort kjent med at Alpine Bau har begjært seg konkurs i dag. Situasjonen er ennå uavklart, men trolig betyr dette at vi som byggherre nå skal forholde oss til bostyret, som vil avgjøre om det blir videre drift på anlegget hos oss, eller om driften opphører. Inntil denne avklaringen foreligger stanser Alpine arbeidet på kort sikt og sikrer anlegget, opplyser prosjektleder Taale Stensbye på Fellesprosjektet.

– Samtidig jobber prosjektet for fullt med tiltak for å begrense skadevirkningene av det som har inntruffet. Blant annet forbereder vi oss på muligheten av å hente inn andre entreprenører dersom Alpine ikke kan fortsette, sier Stensbye.

Håper å bli ferdig i tide

– Vi har ambisjoner om at en konkurs ikke skal påvirke sluttdatoene for veg og jernbane, men det er ennå for tidlig å si om vi kan greie dette.  Verken Jernbaneverket eller Statens vegvesen har erfaring med konkurser på entrepriser av denne størrelsen, så dette blir enn spesiell utfordring som krever målrettet innsats, kommenterer Stensbye.

Kontrakten med Alpine Bau, som ble inngått i mai 2012, har en verdi på 1,3 milliarder kroner eks. mva. Den omfatter bl.a. bygging av 6,3 km med firefelts motorveg og 5,2 km med dobbeltspor på strekningen mellom Langset og Brøhaug.

Store underskudd

Det østerrikske entreprenørselskapet har lenge slitt med lønnsomheten i Tyskland og Sørøst-Europa, og hadde en total gjeld i juni i fjor på 2,1 milliarder euro, drøyt 16 milliarder kroner, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Ifølge Aftenposten brøt samtaler med kreditorene sammen sent tirsdag kveld.

Ikke mer penger

Situasjonen ble ekstra alvorlig da det spanske moderselskapet Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) ikke ville spytte mer penger inn i Alpine Bau.

Alpine Bau bidro til FCCs nettotap på 1,03 milliarder euro i fjor.

Tidligere i uken sendte de ut en melding om at en rekonstruksjon ikke var nok for å redde selskapet.

Flere jobber i Norge

Alpine Bau er i dag engasjert på tre store vegprosjekter, med kontrakter inngått med Statens vegvesen.

  • Størst er jobben på fellesprosjektet på E6 mellom Minnesund og Brøhaug, en kontrakt pålydende 1,3 milliarder kroner.
  • Stor har jobben med å bygge Kåfjordbrua på E6 vært, et prosjekt som skal stå ferdig i år. Oppdraget med å bygge skråstagbrua i Finnmark fikk de for 108 millioner kroner.
  • På E6 i Nord--Trøndelag jobber selskapet nå med et oppdrag som omfatter en 220 meter lang bru,. Denne kontrakten har en verdi på 60,2 mill kroner.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.