NETTARKIV

Almskog selger Tønseths kjøpegods

29. aug. 2000 - 13:20

Med dagens salg av entreprenørvirksomheten, er det snart bare smuler igjen av det Erik Tønseth brukte alle sine snaut ti år i Kværners sjefsstol på å legge under seg. Almskog selger rått unna. Det er han nødt til for at Kværner ikke skal dukke under av gjeldstyngden. Kværners bud på Aker Maritime blir også krydret. Verdien av Kværner ventes å øke, og dermed budet til Røkke.

Entreprenør var en av tre hjørnesteiner i Trafalgar House, som Erik Tønseth og styret i konsernet brukte nær ti milliarder kroner på å kjøpe for fire år siden. Nå er det bare prosess-området igjen, det vil si olje- og gassteknologi samt ingeniørtjenester for ulike prosessindustrier. Begrunnelsen for å flytte til London er snart «solgt». Konsernledelsen meldte adressendring da Trafalgar House ble kjøpt ettersom konsernets fleste aktiviteter og ansatte dermed holdt til i Storbritannia.

Gevinst

Kværner selger entreprenørvirksomheten, inkludert halvparten av Hong Kong-selskapet Gammon, for ca. 4,7 milliarder kroner. Ifølge Kværner skal Skanska betale 2,3 milliarder kroner kontant, mens de resterende 2,4 milliarder kronene blir tilbakeholdt fra virksomheten som selges. Salget ventes å gi Kværner en regnskapsmessig gevinst på ca. 700 millioner kroner i tillegg til at goodwill på 1,6 milliarder kroner knyttet til Gammon blir eliminert. Prisen og gevinsten vil bli justert etter at økonomisk og juridisk gjennomgang av virksomheten er gjennomført.

I Kværner har Entreprenør-området omsatt for ca. 13 milliarder kroner i året med ca. 7000 ansatte. De ansattes representanter i Kværners styre har i lang tid ivret for å selge entreprenørvirksomheten. Bygg-og anlegg har lite med det Kværner ellers driver med. Tanken til Tønseth var imidlertid å levere nøkkelferdige anlegg, enten det dreide seg om vannkraft, prosessindustri eller treforedlingsbedrifter. Men ingen kunder har etterspurt en så total totalleverandør.

Restrukturering i ny fase

Kværners styreformann Christian Bjelland omtaler ifølge en pressemelding salget som en ny fase i omformingen av Kværner til å bli en av verdens ledende teknologileverandører.

Ifølge Kværners pressemleding uttaler Almskog: – Salget av Entreprenør innebærer en ytterligere strategisk fokusering i Kværner. Konsernets framtidige virksomhet vil bli konsentrert om olje og gass samt industriell prosessteknologi (E&C). Innenfor disse virksomhetsområdene finnes det et stort potensial for felles utnyttelse av teknologi og kompetanse og geografisk tilstedeværelse i alle verdensdeler. Gjennom en rendyrking på disse områdene tar Kværner sikte på å bli blant verdens ledende leverandører av teknikk og engineeringtjenester på sine utvalgte områder.

– Lite felles

– Kværners forretningsområde Entreprenør, som nå selges, har vært en positiv

bidragsyter for konsernet i den omfattende restruktureringsfasen Kværner har

bak seg. Samtidig har virksomheten vært i stadig framgang og dermed økt sin

markedsverdi vesentlig, fortsetter konsernsjefen.

– Entreprenørvirksomheten har imidlertid lite til felles med de to andre kjerneområdene i Kværner, og har derfor operert svært selvstendig. Dette salget bidrar til å spisse konsernets strategiske innretning ytterligere, samtidig som det frigjør økonomiske og finansielle ressurser som vil bli benyttet til å styrke og

utvide konsernets posisjoner innen olje og gass og industriell prosessteknologi, sier Almskog ifølge pressemeldingen..

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.