BYGG

– Alle vil ha et stabbur

Ny bok om Thorbjørn Egner viser stolt norsk bygghistorie.

11. okt. 2012 - 18:48

Sidsel Helliesen

Dr. philos i kunsthistorie fra UiO. Spesialfelt: grafikk og tegning. Seniorforsker ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Kilde: SNL

Thorbjørn Egner

1912-1990. Tegner og forfatter. En allsidig kunstnerbegavelse som vant internasjonal anerkjennelse på barnekulturfeltet med noen få hovedverk. Han var billedkunstner, musiker og skuespiller, forteller og iscenesetter, og en av etterkrigstidens store radiostemmer. Studier han gjorde i fjellbygder ble publisert i bøkene Gamle hus i Vågå (1943) og Gamle hus i Rauland (1945). Egners første tresnittarbeider var laget til Lystige historier av P. Chr. Asbjørnsen.Kilde: SNL

Sidsel Helliesen lanserte i dag Boken Thorbjørn Egner – Tresnitt og tegninger av gamle hus 1938-1948.

Boken kommer i forbindelse med 100-årsjubileet for Thorbjørn Egners fødsel, og gir en presentasjon av bokkunstneren før han skapte sitt fargerike barnebokunivers.

Les også: – Etterslepet vil bare øke

Vi får et gjensyn med Egners legendariske tegnigner i bestselgerne Gamle hus i Vågå (1943) og Gamle hus i Rauland (1945).

Imidlertid er mange av illustrasjonene i den nye boken ikke tidligere publisert i bokform, ifølge Helliesen.

–  Står disse gamle byggene den dag i dag?

– Noen av byggene står fremdeles, mens andre er falt sammen og forsvunnet, eller flyttet til museer, sier Helliesen til Teknisk Ukeblad.

Stabbursromantikk

Hellliesen mener at Egners bøker om gamle hus egentlig var reisebøker som oppfordret leserne til å reise selv.

– I dag fremstår bøkene som skildringer av den nære kulturhistorien. Egner var en nasjonalromantiker, og stabbursromantikken han formidler har en sentral posisjon i mange nordmenns selvbilde. Alle vil jo ha et stabbur.

– Egners fiktive bymiljøer ble senere en blanding av Kampen i Oslo og Essouira i Marokko?

– Ja, i tillegg til dansk bymiljø. Egners bøker bærer først og fremst preg av det sosialdemokratiske etterkrigsidealet by og land, hand i hand, sier Helliesen.

FJELLSTEMNING: Fjellgården, hvor der sjelden kom noen forbi. Illustrasjon til Hvitsymre i utslåtten av Hans E. Kinck.
– Ja, i tillegg til dansk bymiljø. Egners bøker bærer først og fremst preg av det sosialdemokratiske etterkrigsidealet by og land, hand i hand, sier Helliesen.FJELLSTEMNING: Fjellgården, hvor der sjelden kom noen forbi. Illustrasjon til novellesamlingen Hvitsymre i utslåtten av Hans E. Kinck. Dag A. Ivarsøy

Les også:

Foreslår togtunnel under Rondane  

Her er Oslos nye kanaler

Omdiskutert rekordbygg brant ned

Derfor tar det åtte år å bygge 10 kilometer jernbane  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.