IT

Alle vil bli kvitt Internet Explorer 6

Anders Brenna
18. feb. 2009 - 15:22

Forrige fredag skrev jeg en kommentar om at Internett trenger din hjelp etter å ha lest en Twitter-melding fra Erlend Schei i Finn.no.

Internet Explorer 6 ble lansert i 2001, og kommer ferdig installert på Windows XP. Den har veldig dårlig støtte for webstandarder som alle forsøker å forholde seg til, og fordi den fortsatt brukes av så mange må nettaviser og andre nettsteder bruke mye tid og penger på ekstraarbeid for å få det til å fungere også for disse leserne.

Dette bremser utviklingen, og vi som samfunn går glipp av nye tjenester og muligheter som internett kan gi oss.

Nå har store deler av internett-Norge blitt med på en kampanje for å få sine besøkende til å oppgradere eller bytte nettleser.

Oppfordrer til oppgradering

Mange nettaviser og blogger har skrevet en oppfordring om å oppgradere:

Det blir forhåpentligvis mange flere i tiden fremover. Vi har også fulgt saken videre på Teknisk Beta, samt i nettdebatten rundt om på diverse blogger.

Varsler IE6-brukere

Finn.no lagde også et lite script som viser en melding til alle brukere som besøker nettstedet med Internet Explorer 6, og de har latt andre nettsteder kopiere det. Disse meldingene vises ikke til brukere med andre nettlesere, men skjermbildene ser slik ut:

  1. Finn.no
  2. TU.no
  3. VG.no
  4. Start.no

Twitter

Nok en gang er det Twitter som må få en stor del av æren for at kampanjen tok av. Så fort noen la ut en lenke til en nettavis eller et annet nettsted som fulgte oppfordringen, fulgte andre opp med å spre lenken videre. Det ble også raskt skapt et gruppepress mot de nettavisene som ikke hadde hivd seg på.

Selv om ikke alle (inkludert undertegnede) var flinke til å merke sine Twitter-meldinger med "#IE6", finner man brorparten av innleggene om IE6 i et enkelt Twitter-søk.

Neste steg

Det er gøy å se hvordan en slik oppfordring raskt sprer seg, men vi må være ærlige nok med oss selv til å erkjenne at dette bare var det første steget. Det var også det letteste.

Den store bøygen er ikke uerfarne PC-brukere som ikke skjønner at de må oppgradere. Den store bøygen er de som burde visst dette bedre enn noen andre: IT-sjefer.

Dessverre er det slik at mange IT-avdelinger har standardisert på Internett Explorer 6. Det gjelder både private bedrifter, kommuner, skoler, og statlige etater. Selv IT-selskaper som lever av å tilby kundene sine et oppdatert og velfungerende IT-miljø holder igjen på en gammel nettleser.

I denne ukens utgave av Teknisk Ukeblad tok jeg meg friheten til å harsellere litt med disse IT-sjefene, og jeg tillater meg å ta med denne lille petiten også her på TU.no:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

IT-sjefer mot internett

Hvis du spør IT-sjefen om å få en Mac istedenfor en PC, får du nei. Ber du om OpenOffice istedenfor Microsoft Office, får du også nei, og hvis du er dum nok til å kjøpe inn et nytt system på eget budsjett, får du trolig hørselsproblemer.

Det har du isåfall fortjent, IT-sjefen har rett. Han er ansvarlig for at IT-driften er både sikker og kostnadseffektiv, og standardisering gjør det lettere å holde kontroll på brukere som ikke skjønner sitt eget beste ute på det «farlige» internettet.

Som en nettavis ser vi at det er nødvendig med en slik kontroll. Fortsatt bruker hele 19 prosent av våre lesere på TU.no Internet Explorer 6, en gammel og utdatert nettleser som verken er sikker eller god. Den skaper problemer og dyrt ekstraarbeid for alle webutviklere fordi den ikke følger etablerte webstandarder.

I en kommentar på TU.no oppfordret jeg derfor alle til å oppgradere til en nyere versjon, eventuelt bytte til en annen nettleser. Til min forskrekkelse fikk jeg mange tilbakemeldinger om at det var IT-sjefer som holdt igjen.

Standardisering er nøkkelen til suksess på IT-avdelingen, og standarder er nøkkelen til suksess på internett, men hvorfor har IT-sjefer standardisert på en nettleser som ikke følger standarder?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.