KLIMA

Alle taper på avskoging

Å kutte ned regnskogen i Amazonas gir ingen langsiktige gevinster for verken befolkningen eller miljøet, viser studie.
Å kutte ned regnskogen i Amazonas gir ingen langsiktige gevinster for verken befolkningen eller miljøet, viser studie. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
12. juni 2009 - 11:00

En forskningsstudie publisert i bladet Science viser at å kutte ned regnskogen i Amazonas for husdyrhold og soyaproduksjon gir ikke langsiktig økonomisk utvikling, melder BBC.

Kun på kort sikt

Studien har sett på 286 landsbyer i Amazonas, og konklusjonen er at avskogingen kun ga kortsiktige fordeler som kjapt ble reverserte.

Dermed blir det en tap-tap-situasjon - avskogingen hjelper verken menneskene i regionen eller klimaet.

Brasilianske myndigheter har så langt hatt en tosidig tilnærming til avskogingsproblemet.

På den ene siden forsøker miljøverndepartementet å redusere avskogingen, men samtidig arbeider landutviklingsbyrået Incra med å dele ut land til mennesker som bosetter i regionen.

Gikk tilbake

Studien ble utført ved hjelp av FNs såkalte Human Development Index, som kombinerer målinger av levestandard, analfabetisme og forventet livslengde.

Områder som nylig hadde igangsatt avskogingsprosesser hadde HDI-verdier over gjennomsnittet for regionen.

Men etter at avskogingsperioden var over, gikk HDI-scoringen tilbake til verdier som i områder som ikke hadde blitt avskoget.

– Det er generelt antatt at å erstatte skogen med avlinger og beitemark er den beste tilnærmingen til å oppfylle regionens berettigede ønsker om utvikling. Vi fant imidlertid at selv om avskogingen gir umiddelbare forbedringer i inntekt, forventet livslengde og leseferdigheter, blir ikke disse forbedringene opprettholdt, sier prosjektleder Ana Rodrigues.

Ny lov

Samtidig vurderer den brasilianske president Lula om han skal støtte et lovforslag som gir de ulovlige bosetterne og skoghoggerne i Amazonas-regionen lov til å fortsette.

Miljøforkjempere hevder at loven vil øke hastigheten på avskogingen dramatisk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.