IKT

«Alle» kan surfe trådløst

3G TIL ALLE: Edge finnes nå på nær sagt samtlige basestasjoner hos Telenor, sier dekningsdirektor Bjørn Amundsen i Telenor, her under en oppgradering av en stasjon i et grisgrendt strøk.
3G TIL ALLE: Edge finnes nå på nær sagt samtlige basestasjoner hos Telenor, sier dekningsdirektor Bjørn Amundsen i Telenor, her under en oppgradering av en stasjon i et grisgrendt strøk.
Espen Leirset
10. feb. 2006 - 07:27

Dette er Edge

* Står for Enhanced Data Rates for GSM Evolution

Edge er en teknologi som øker kapasiteten, hever kvaliteten og tillater bruk av avanserte tjenester over det nåværende GSM-nettet.

* Edge er en oppgradering av dagens system for dataoverføring i GSM-nettet - GPRS (General Packet Radio Services).

* Overføringshastigheten i Edge er vesentlig raskere enn det som er mulig med GPRS-teknologien, og kan ved perfekte forhold komme opp i mellom 100 og 200 kbit/s, mot 40 Kbit som selskapet tidligere hadde med GPRS.

Nå har så og si hele landet tilgang til «smalbånd» over telefon.

Telenor melder at de har bygget ut Edge-nettet til 99,9 prosent av basestasjonene i landet.

Det betyr at de aller, aller fleste som har tilgang til Telenors basestasjoner kan surfe trådløst med hastighet 150-200 kb/s. Hastigheten for de fleste Edge-brukere ligger på drøyt tre ganger ISDN-hastighet. I sentrale strøk er dessuten UMTS-tilgjengelig, som er omtrent dobbelt så raskt som Edge (knapt 400 kb/s).Alternativ til ISDN

Telenor markedsfører tjenesten som trådløst kontor for folk på farten, men trådløst bredbånd kan også være et alternativ for dem som bor utenfor bredbånd/ADSL-dekning.

Tilknytning til Edge med fri bruk koster koster rundt 2000 kr i etablering, deretter 600 kroner i måneden for fri bruk, får Teknisk Ukeblad opplyst. Prisene hos Netcom er omlag de samme. ISDN koster for øvrig 239 kroner måneden i fast avgift pluss kostnader for bruk.Edge til traktoren

Edge øker kapasiteten, hever kvaliteten og tillater bruk av avanserte tjenester over det nåværende GSM-nettet.

Netcom tilbyr også mulighet for bredbånd i store deler av sitt nett. For de fleste brukerne er derfor mobilt «smalbånd» en realitet de aller fleste stedene i landet. Bredbåndsdekningen i Norge er for øvrig på drøyt 80 prosent, slik at fortsatt sitter endel og surkler på en gammel ISDN-linje.

– For en gårdbruker som for eksempel må oppdatere software til traktoren over internett, er Edge en god løsning, påpeker dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Teknisk Ukeblad.

Også oljeplattformene i Nordsjøen får Edge-dekning, men av praktiske grunner skjer dette først til våren.

Les mer om: