IT

Alle godtar piratkopier

BEKYMRET: Antipiratsjef Thor Mosaker er bekymret over at morgendagens ledere har et bevisstløst forhold til piratkopiert programvare.
BEKYMRET: Antipiratsjef Thor Mosaker er bekymret over at morgendagens ledere har et bevisstløst forhold til piratkopiert programvare. Bilde: Bård Gudim
Espen Zachariassen
4. jan. 2010 - 11:09

Studentundersøkelsen

  • Gjennomført årlig siden 2004 på vegne av Business Software Alliance (BSA) Norge.
  • Organisasjonen jobber for å begrense bruken av ulovlig kopiert programvare i arbeidslivet.

Piratkopiering

  • 28 prosent av all programvare i Norge er piratkopiert, og Norge er verstingen blant de skandinaviske landene. (Kilde: IDC Global Software Piracy Study 2008)
  • Mange er ikke klar over at de kjøper eller bruker ulovlig kopiert programvare.
  • Piratkopiering bryter med bestemmelser i åndsverksloven og har en strafferamme på inntil tre års fengsel og/eller økonomisk erstatning.

Årets studentundersøkelse i regi av antipirat-organisasjonen Business Software Alliance (BSA) avdekker at 85 prosent av studentene har benyttet ulovlig kopiert programvare.

Ubevisst

Undersøkelsen viser at svært mange studenter har en lite bevisst holdning til bruk av piratkopier.

Sju av ti svarer at de aksepterer bruk av ulovlig kopiert programvare til privat bruk, og hele 85 prosent sier at de selv har benyttet ulisensiert programvare.

Bare fire av ti svarer at de kjenner til at det er en strafferamme på inntil tre års fengsel og/eller økonomisk erstatning for grove brudd på åndsverkloven.

Morgendagens ledere

– Dette er bekymringsfullt. Avgangsstudenter ved BI og NTNU er morgendagens ledere og bør ta et aktivt standpunkt mot piratkopiering. Her bør norske utdanningsinstitusjoner ta ansvar og sørge for at studenter kjenner til både lovverk og konsekvenser av piratkopiering, sier talsmann for BSA Norge, Thor Mosaker.

Men ikke på jobben...

Undersøkelsen gir imidlertid grunnlag for noe optimisme. Bruk av piratkopier i arbeidslivet aksepteres i mindre grad:

To av ti svarer at de vil akseptere å bruke ulovlig kopiert programvare dersom bedriften de jobber for kan spare penger. 75 prosent svarer at de synes det bør være ulovlig å benytte piratkopier på jobb.

– Tallene gir grunn til optimisme og viser at det nytter å drive opplysningsarbeid. Vårt mål er at alle bedriftsledere og andre beslutningstakere i arbeidslivet skal være bevisste og ta kvalifiserte beslutninger når de går til anskaffelse av åndsverk, som programvare er, sier Mosaker.

Ringvirkninger

Bruk av ulisensiert programvare kan få store allmenne ringvirkninger, hevder BSA.

– Det medfører tapte jobber i programvareindustrien, lavere skatteinntekter og er et hinder for innovasjon og produktutvikling. Det er også viktig å være klar over at bruk av piratkopier medfører en vesentlig sikkerhetsrisiko. Økt virusfare kan ramme både egen bedrift, kunder og samarbeidspartnere, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Erstatning

– Vi ønsker oss flere tips fra publikum. Dette vil gjøre det mindre attraktivt å bedrive denne type kriminalitet. BSA har opprettet egne nettsider hvor man enkelt og diskret kan sende inn tips om piratbruk. Vi har gjennom årene mottatt en rekke tips som har ført til større erstatningsutbetalinger, noe som har vist seg å ha en meget preventiv effekt, sier BSA-talsmann Thor Mosaker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.