BRUER

Frykter produksjonsfeil: Skifter ut alle boltene på Hålogalandsbrua

Vegvesenet mener alle de 344 boltene som holder bærekablene kan ha produksjonsfeil. SRBG er uenig.

Utskiftingen av boltene vil ta 8-9 måneder, men skal ikke berøre trafikken over Hålogalandsbrua.
Utskiftingen av boltene vil ta 8-9 måneder, men skal ikke berøre trafikken over Hålogalandsbrua. Foto: Erik Jenssen/Veier24
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
19. juli 2019 - 08:03

Etter at det ble oppdaget brudd i en av boltene for innfesting av bærekablene til E6 Hålogalandsbrua den 9. januar, så har Det Norske Veritas (DNV GL), Sintef Molab og Force Technology undersøkt årsaken til bruddet.

Basert på disse undersøkelsene har Statens vegvesen besluttet at alle de 344 boltene skal skiftes ut, sier etaten i en pressemelding.

– Ettersom brua skal stå i hundre år vil vi ha bolter vi kan stole 100 prosent på. Våre eksperter mener det er en risiko for at det over tid kan oppstå brudd i flere bolter og at dette skyldes en produksjonsfeil, forklarer Stein Johnny Johansen, prosjektdirektør i Statens vegvesen Region nord.

SRBG og Vegvesenet uenige om årsaken

Etter bruddet i bolten i januar ble det satt i gang regelmessig visuell inspeksjon av alle spredekamrene, og situasjonen har vært stabil hele tiden. Det har derfor ikke vært noen risiko for bæreevnen til brua.

– Vi anser ikke dette som kritisk, slik at utbedringsarbeidet kan tas litt over tid. Vi ser for oss at dette vil ta en 8-9 måneder og at vi kan ha trafikk på brua mens disse byttes. Trafikantene vil derfor ikke merke mye til dette, sier Johansen.

Vegvesenet har tidligere varslet entreprenøren om at dette anses som en reklamasjonssak.

Det kinesiske selskapet opplyser til NTB at de har undersøkt saken i samarbeid med blant andre Statens vegvesen, og at de er uenige med Statens vegvesen om årsaken til feilen og hvem som er ansvarlig.

– SRBG er imidlertid i dialog med Statens vegvesen vedrørende en løsning på utbedringsarbeidet og samarbeider for å finne en løsning på situasjonen, skriver SRBG i en epost til nyhetsbyrået.

Hålogalandsbrua like utenfor Narvik kostet nesten fire milliarder å bygge og er Norges nest lengste hengebru med sine 1.533 meter. Brua ble åpnet i desember 2018, nesten to år etter at den opprinnelig skulle stå ferdig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.