NYHETER

«All time high» for nasjonale turistveger

Trafikkoppgangen fortsetter for de fleste strekningene på de nasjonale turistvegene i Norge. Flere kunne notere «all time high» i sommermånedene juni, juli og august 2014.

Atlanterhavsvegen – en stor turistmagnet som Nasjonale turistveger har satset mye på. Bildet viser Storseisundbrua (t.v.) og de «svevende stiene» på Eldhusøya til høyre, mens nattemørket inntar havlandet. (Foto: Kjell Herskedal)
Atlanterhavsvegen – en stor turistmagnet som Nasjonale turistveger har satset mye på. Bildet viser Storseisundbrua (t.v.) og de «svevende stiene» på Eldhusøya til høyre, mens nattemørket inntar havlandet. (Foto: Kjell Herskedal)
Kjell Herskedal
18. feb. 2015 - 13:24

Seksjonsleder Jan Andresen i Nasjonale turistveger opplyser til Våre Veger at 2014-årsoversikten er såpass fersk at de ikke har fått tid til å gå skikkelig inn i tallmaterialet ennå.

-Et kjapt blikk på de typiske turistvegene, som Sognefjellet og Geiranger-Trollstigen, der det ikke har skjedd store systemendringer (som i Hardanger) med helårstellinger over flere år, tyder på trafikkøkning i sommermånedene.

Andresen er usikker på hvor stor del av trafikkøkningen som har sin årsak i Nasjonale turistvegers tilrettelegging og markedsføring.

-Vårt håp er at trafikkøkningen uansett kommer næringslivet i de konkrete områdene til gode, i samsvar med det overordnede målet for turistvegsatsingen, sier han.

 

Helårsåpen

Våre Veger har sett på trafikktallene for noen av de 18 turistvegstrekningene. For fv. 63 Trollstigvegen, som regnes som en av Norges største naturbaserte turistattraksjoner, var 2014 et helt spesielt år. Vanligvis er Trollstigvegen vinterstengt en stor del av året, men i 2014 ble det registrert trafikk på vegen i samtlige 12 måneder. For Nasjonale turistveger Geiranger-Trollstigen er det notert rekordhøye beøkstall både i juni og juli. Gjennomsnittlig døgntrafikk i juli var 1842, målt ved Soggeberget i Rauma kommune.

Fv. 55 Sognefjellet hadde en trafikktopp i juli da det ble registrert et døgnbesøk på 1187 kjøretøy i gjennomsnitt. Dette er det høyeste besøkstallet som er registrert siden 1999. Junibesøket på Sognefjellet var 646, som er den høyeste målingen for juni måned noen gang. I august var det 873 kjøretøy som passerte målepunktet på Sognefjellet, som er høyeste registrering siden 2007.

 

En turistmagnet

Fv. 64 Atlanterhavsvegen har opplevd en rekordsommer og «all time high» både i juni, juli, august, september og oktober. I juli måned 2014 var døgntrafikken i gjennomsnitt 2848 kjøretøy, i gjennomsnitt 460 kjøretøy høyere enn året før. Dette førte til kaotiske tilstander på grunn av for dårlig parkeringskapasitet. På Atlanterhavsvegen er det et større innslag av lokaltrafikk enn på Trollstigen og Sognefjellet, men det er liten tvil om at stor oppmerksomhet rundt «svevende stier» og et nytt turistanlegg på Eldhusøya har pirret nysgjerrigheten til turistene. Julitrafikken var nesten tre ganger så høy som trafikken i vintermånedene. Atlanterhavsvegen flyter godt på sin status som «verdens vakreste bilreise» og «århundrets byggverk i Norge».

Års- og månedsdøgntrafikken for rv. 13 Hardanger kom opp i 2246 i juli, som er det høyeste registrert julitallet på målepunktet ved Hovland. Også tallene for juni (1690) og august (1823) var rekordhøye. På fylkesveg 44 Jæren (v.Kvassheim) har Nasjonale turistveger også registrert nye trafikkrekorder i alle sommermånedene, men her er innslaget av lokaltrafikk ganske stort.

 

Nedgang i Rondane

Det samme gjelder E10 Lofoten ved Storeidet, der det er høye trafikktall og hvor julitrafikken kom opp i 8756 som er ny rekord. En stor del av dette skyldes trafikk uavhengig av Nasjonale turistvegers satsing i Lofoten.

Én turistvegstrekning har trafikknedgang. Det er Rondane. Fv. 27 Rondane (Venabygdfjellet) registrerte en ÅDT for hele året på 450 i 2014, som er en beskjeden nedgang fra året før. Julitrafikken var 1164, som også er en nedgang fra 2013. Går en tilbake til 2005 var trafikken på dette målepunktet oppe i 1799 i juli.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.