IT

All datafangst på ett brett

ETT BRETT: Arctic web er på lufta etter at administrerende direktør Gianluca Monachese (t.v.) hos Kadme og prosjektleder Kjell-Are Vassmyr fra Acona Wellpro lanserte portalen i Tromsø torsdag.
ETT BRETT: Arctic web er på lufta etter at administrerende direktør Gianluca Monachese (t.v.) hos Kadme og prosjektleder Kjell-Are Vassmyr fra Acona Wellpro lanserte portalen i Tromsø torsdag.Bilde: Ole K. Helgesen.
Espen Zachariassen
28. jan. 2010 - 12:54

Arctic web

  • Nettportal for offshorerelevante data fra arktiske områder og norsk sokkel.
  • Startet på initiativ fra oljenæringen, initiert av Demo 2000-programmet (Prosjektrettet teknologiutvikling i petroleumssektoren i regi av OED og Forskningsrådet)
  • Informasjon leveres fra en rekke (halv)offentlige virksomheter.
  • Antall deltakere utvides fortløpende.
  • Neste skritt er å få med USA, Russland, Canada og Danmark (Grønland) for å dekke hele området nord for polarsirkelen.

TROMSØ: Seks oljeselskaper har spleiset på utviklingen av nettportalen Arctic Web - en såkalt geoportal som samler mest mulig informasjon om de norske arktiske havområdene og norsk sokkel på ett nettsted.

Torsdag ettermiddag ble portalen offisielt åpnet i Tromsø.

Selskapet Acona Wellpro i Tromsø har ledet prosjektet, mens it-selskapet Kadme i Stavanger har utviklet løsningen.

Les mer her: Samler datafangstenSlipper å lete

Portalen gir brukeren tilgang til data om miljø, geologi, infrastruktur, marine aktiviteter, værdata og mye annen informasjon som benyttes i forbindelse med ulike planleggingsaktiviteter.

Til nå har man vært nødt til å hente ut data hos hver enkelt instans og selv sammenholde informasjonen.

– Målet med Arctic web er at fagmiljøer skal få tilgang til all offentlig tilgjengelig informasjon på ett sted. Dette vil gjøre planleggingsprosesser relatert til petroleumsaktiviteter enklere, raskere og bedre, sier prosjektleder Kjell-Are Vassmyr i Acona Wellpro.Gratis

Den nye portalen skal bli et viktig verktøy for alle aktører som opererer på norsk sokkel og i arktiske farvann.

– Spesielt for petroleumssektoren og maritime virksomheter. I tillegg vil Arctic web nå åpnes for kostnadsfri tilgang for alle ikke-kommersielle aktører som utdanningsinstitusjoner, fylkeskommuner, kommuner, forskningsinstitusjoner, offentlige etater og offentlige dataeiere, sier Vassmyr.

– Hvorfor det?

– Vi vet at mange offentlige virksomheter, som universiteter og forskningsinstitusjoner sitter på mye informasjon som oljeindustrien kan benytte. Ved å la disse bli kjent med Arctic web kan de sjekke internt i sin organisasjon og se hvilke data og publikasjoner som kan knyttes inn mot portalen, sier Vassmyr.

– I tillegg håper vi at disse aktørene kan ha nytte av geoportalen til læring, forskning og annet vitenskapelig arbeid, legger han til.USA er nysgjerrig

Portalen dekker foreløpig norske havområder, mens målet er å dekke alle internasjonale arktiske havområder.

– USA viste interesse på en konferanse i Alaska i forrige uke, sier prosjektlederen.Betalingstjeneste

Løsningen har kostet 12 millioner kroner å utvikle. Etter at spleiselaget er gjennomført, har de seks oljeselskapene forpliktet seg til å finansiere drift og videre utvikling i tre år.

I tillegg skal flere oljeselskaper inviteres til å være med.

– Utover i 2010 tar vi sikte på å tilby portalen til andre kommersielle aktører som en betalingstjeneste, sier Vassmyr.Søkemotor

Den grunnleggende teknologien i Arctic web er en søkemotor.

– I utgangspunktet var det en nøtt å knekke da vi skulle samle inn data i ulike formater fra ulike databaser. Fra før hadde vi utviklet søkemotoren Whereoil, og den viste seg å gjøre jobben, sier teknisk direktør Vasily Borisov hos it-selskapet Kadme.

Whereoil henter inn data, ustrukturert eller strukturert, uavhengig av kilde og bevarer struktur og semantikk.Klikk på kartet

Enkelt forklart fungerer Arctic web ved at du henter opp et kart for et aktuelt område. Fra en meny klikker du på den type informasjon du vil ha fra ulike instanser.

Dette utsnittet viser vernede områder i nærheten av oljefelt, med tanke på miljørisikoanalyser.

I tillegg kan du legge på grafisk fremstilling av oppdrettsanlegg, værforhold og infrastruktur som er av betydning for planleggingen.

Under kartet finner du lenker til databasene med detaljert informasjon.

Når en instans oppdaterer sine opplysninger, vil dataene også oppdateres i portalen.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.