IT

Alene om milliardkontrakt

OPERATIVT: Forsvaret fikk bare ett alternativ ved utlysning av milliardkontrakt på datautstyr som blant annet skal brukes i operativ tjeneste.
OPERATIVT: Forsvaret fikk bare ett alternativ ved utlysning av milliardkontrakt på datautstyr som blant annet skal brukes i operativ tjeneste. Bilde: Erik Skjerve
Espen Zachariassen
1. nov. 2010 - 09:24

Solid innkjøpsliste

Det er ikke småtteri når Forsvaret skal shoppe it-utstyr.

  • Avtalen med Atea omfatter utstyr, installasjon og vedlikeholdstjenester til Forsvarets sikre plattformer, som omfatter løsninger for databehandling på graderingsnivåer fra ugradert til hemmelig.
  • Disse løsningene benyttes av det norske Forsvaret både hjemme og i utlandet, på landbaserte installasjoner, fartøy og andre mobile enheter, blant annet såkalte containerløsninger i Afghanistan.
  • I løpet av et år anskaffer Forsvaret i størrelsesorden 5000 pc-er, 500 skrivere og 250 nettverkskomponenter. I kommer servere, lagringsløsninger, videokonferanseutstyr, A/V-løsninger og annet ikt-materiell.
  • I tillegg til vanlig drift, er det aktuelt med levering til flere prosjekter. Blant annet etablering av datasentre og utstyrsunderstøttelse i forbindelse med etablering av samhandlingsløsninger og i forbindelse med etableringen av nytt operativt hovedkvarter.

Atea har fått et godt grep om det nordiske hardwaremarkedet. Og med den siste kontrakten har de sikret seg opp til 1,2 milliarder kroner i inntekter fra Forsvaret de neste fire årene.

Skandalene rundt Siemens Business Services førte til at Forsvaret brøt med denne leverandøren for fire år siden.

Les mer her:

Man måtte finne nye leverandører av både maskinvare, drift og systemutvikling.

Forsvaret valgte å sørge for drift og vedlikehold selv, mens maskinvare og utvikling ble satt ut.

Den gang var det også Atea som vant hardware-anbudet og sikret seg en fireårs kontrakt i konkurranse med fire andre tilbydere.

Nå har rammeavtalen vært ute på nytt anbud, men kun nåværende leverandør kom med et konkret tilbud.57 ble til 1

– Det var registrert 57 ulike interessenter på kunngjøringen på Doffin. På tilbyderkonferansen var det derimot bare påmeldt 8 interessenter. Og da fristen utløp fikk vi inn ett tilbud, sier seniorrådgiver Jan Raae i Kontraktsavdelingen hos Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), divisjon for ikt-kapasiteter (tidligere FLO/IKT).Flere store

De sju som valgte ikke å komme med et tilbud var Alternativ Data, Bedriftssystemer, Datametrix, Fujitsu Technology Solutions, HP, IBM og Move.Pålydende

I sin utlysning anslo FLO at rammeavtalen har en verdi på 1,2 milliarder kroner. Pris var vektet 70 prosent, mens kvaliteten var vektet 30 prosent.

Atea la inn et tilbud på nettopp 1,2 milliarder kroner. Det tilsvarer inntektene som selskapet fikk ut av kontrakten i forrige fireårs-periode.

Og som eneste tilbyder fikk Atea tilslaget på dette beløpet.Uheldig

Jan Raae legger ikke skjul på at dette kan være uheldig.

– Vi syns jo dette er dumt. I forkant sjekket vi markedet og regnet med at det ville være nok aktører til en reell anbudsrunde. Og flere deltok på tilbyderkonferansen. Hvis dette fører til at Atea får en tilnærmet monopolsituasjon på dette feltet, kan vi få et dårligere tilbud ved neste korsvei, sier han.– Godt tilbud

Han vil derimot ikke være med på at den ferske avtalen ikke er god nok fordi Atea var alene.

– Vi sammenlignet tilbudet med en rekke mindre avtaler av samme type på andre områder i Forsvaret. Vi har også holdt det opp mot forrige anbudsrunde, og konklusjonen er at vi har fått et godt tilbud, sier Raae.To på én gang

En årsak til at så mange holdt seg unna utstyrsavtalen kan være at FLO samtidig lyste ut en større utviklingsavtale.

Og Forsvaret var klar på at samme selskap ikke kunne være leverandør på begge kontraktene. Hensikten var å unngå habilitetsspøsmål.Måtte velge

– Dermed måtte en del store leverandører velge hvilken avtale de ønsket å inngi tilbud på. Det ser ut som at mange valgte å inngi tilbud på utviklingsavtalen. En erfaring fra dette er at vi muligens vil motta flere tilbud dersom vi ikke kjører disse samtidig, og dermed ikke "binder" mange leverandører til å velge kun en av disse avtalene, sier Raae.

Utviklingskontrakten til Forsvarets sikre ikt-plattformer går over fire år og har en estimert verdi på 400 millioner kroner. Steria vant en såkalt begrenset anbudskonkurranse mot HP, Logica og Ergogroup (nå EDB Ergogroup).

– Inviterte ikke til konkurranse

Datametrix mener at Forsvaret ikke la opp til en reell anbudskonkurranse.

Adm. dir. Svein Lerkerød, Datametrix, IP-løsninger.
UNNA: Datametrix-direktør Svein Lerkerød valgte å holde seg unna anbudskonkurransen. Jon Amundsen

Selskapet satser på blant annet nettverks- og samhandlingsløsninger med tilhørende tjenester, og har tungvektere som Oslo kommune og Sparebank1 på kundelisten.

En milliardavtale med Forsvaret var fristende, men selskapet trakk seg etter å ha gått gjennom forespørselen.– Utelukket mange

– Vi oppfattet at de utelukket mange aktører ved å spørre etter så mange ulike produkter fra én leverandør. Forsvaret spurte på en måte som ikke inviterte til konkurranse, mener administrerende direktør Svein Lerkerød hos Datametrix

Han mener at Forsvaret burde delt opp anbudet på flere produktgrupper.

– Nå har de mistet muligheten til å sette leverandører opp mot hverandre og forhandle på pris, sier Lerkerød til Teknisk Ukeblad.Samarbeid

Forsvarets tanke var at flere leverandører kunne gå sammen om jobben.

– Vi vurderte et konsortium med flere aktører, men valgte ikke å gjøre det - blant annet på grunn av dårlig tid midt i sommerferien, sier Lerkerød.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.