ARBEIDSLIV

Aldri sikre mot trykkfallsyke

Leif Haaland
21. jan. 2003 - 09:45

Siden 1990 har senioringeniør Olav Eftedal i Thelma AS jobbet med dykkeforskning. Nå studerer han til lege. Han deltok i det meget omdiskuterte testdykket til 250 meter før årsskiftet.

- Dykkeren er aldri helt sikret mot trykkfallsyke. I de fleste tilfeller er dette relativt ufarlig, og gir ingen ettervirkninger. Men det kan være alvorlig, blant annet dersom det oppstår i sentralnervesystemet, sier han.

I starten av dykket kan dykkeren dessuten rammes av høytrykksnervesyndrom - HPNS. Det regnes for ufarlig i seg selv, men kan påvirke dykkeren mentalt og fysisk og gjøre ham indisponert en tid. Etter noen timer er han vanligvis arbeidsklar. HPNS kan ses ved dykk til ca. 200 meter og dypere.

Sikrere enn sportsdykking

- Det er sikrere å være metningsdykker i Nordsjøen enn å være sportsdykker dersom dykkene utføres under optimale forhold. Testdykket til 250 meter var et ledd i å forbedre prosedyrene. Jeg forstår ikke at dette dykket kritiseres. Kanskje kritikerne mangler informasjon som dagens dykkere sitter inne med, sier inspektør og forbundssekretær Leif Johansen i Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF).

Han støtter Nordsjødykker Alliansens arbeid med å ta vare på skadede pionerdykkere - men tror ikke de er oppdatert med dagens dykkekunnskap. Forholdene er ikke optimale for dykkerne i Nordsjøen i dag. Mye kan rettes på fra myndighetenes side - men det var riktig å utføre testdykket, mener han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.