BYGG

Alarmselskap satser smart

SMART ELDREBØLGE: 
Borger Larsen i G4S tror hjemmeboende eldre vil bli et vekstområde for en ny generasjon smartere alarmsystemer.
SMART ELDREBØLGE: Borger Larsen i G4S tror hjemmeboende eldre vil bli et vekstområde for en ny generasjon smartere alarmsystemer. Bilde: Fotograf:orv

Sikkerhetsselskapene har allerede foten i dørsprekken på boliger og næringsbygg rundt om i landet når leverer sikkerhetstjenester.

Det er et godt utgangspunkt for nye tjenester til smartere hus, men dette markedet har knapt kommet frem til startrampen ennå.

Få griper sjansen

- Vi leverer allerede automatiseringsløsninger som temperaturstyring sammen med sikkerhet, men det er ikke mange kunder som har valgt det ennå. Folk er primært opptatt av å sikre seg mot tyveri, deretter kommer brann og noen få velger å installere sensorer som varsler vannlekkasjer, forteller sjef for alarmstasjoner i G4S, Borger Larsen.

- Jeg tror dette vil endre seg når alarmen blir en mer integrert del av det daglige bruksmønsteret i huset og når skjermen i gangen tilfører en merverdi i form av talebeskjeder og samtidig kan styre ting rundt omkring i de nye smarte husene.

Stort i USA

Larsen tror markedet som kalles Care kommer til å vokse som i USA. Det finnes en rekke sensorer som kan brukes for å gi eldre og deres pårørende en tryggere tilværelse.

Detektorer reagerer hvis noen faller, andre overvåker bevegelse i rommet og varsler hvis det går for lenge mellom bevegelsene. Eller de kan være bærebare, trådløse og koblet til GPS og varsle dersom brukeren beveger seg utenfor et definert område.

- Når mange aktører skal jobbe sammen, må det være basert på likeverdighet. Ofte er det slik at noen forlanger en andel av andre tjenesteleverandører for å bli koblet inn i systemet. Det vil være et stort hinder for å få i gang tjenesteleveranser til smarthus, sier Larsen.

Les mer om: