OLJE OG GASS

Al-Qaida-avhopper skal stå bak bortføring

 

Flere utlendinger er bortført i et angrep på anlegget onsdag.
Flere utlendinger er bortført i et angrep på anlegget onsdag. Bilde: STATOIL
16. jan. 2013 - 15:54

– Vi er medlemmer av al-Qaida, og vi kom fra det nordlige Mali, hevder en innringer til det franske nyhetsbyrået AFP.

– Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden la han til.

Algerisk islamist

Khaled Abul Abbas er det opprinnelige navnet til den militante algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar, som også er kjent under krigernavnet Laaouar.

Nyhetsbyrået ANI i Mauritania, som er kjent for å ha gode kontakter innen islamistgrupper i Nord-Afrika, navngir også Belmokhtar som ansvarlig for onsdagens angrep i In Aménas, helt øst i Algerie, nær grensa til Libya.

ANI viser til en kilde i Belmokhtars gruppe som opplyser at aksjonen er et svar på Frankrikes militærintervensjon i Mali.

Dannet ny gruppe

Belmokhtar hadde i årevis hatt en sentral posisjon innen terrornettverket al-Qaidas nordafrikanske gren, al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM).

I fjor røk den enøyde algerieren imidlertid uklar med andre ledere, angivelig etter å ha blitt fratatt kommandoen over sin egen brigade.

Belmokhtar brøt ut og sendte 6. desember ut en video der han kunngjorde at han hadde opprettet sin egen gruppe, Blodets undertegnere.

Base i Mali

Ifølge videoen består gruppen av militante islamister fra en rekke land, og gruppen har opprettet base i byen Gao nord i Mali.

Gao kontrolleres nå av Bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MOJAO), som også regnes som en utløper av AQIM.

Belmokhtar var under sin tid i AQIM sentral i bortføringen av en rekke vestlige i Nord-Afrika, blant dem flere franskmenn.

Ifølge Libération fortsetter han nå denne strategien, som et ledd i kampen «for å konsolidere shariastyret i Nord-Mali».

Gruppen finansierer han ifølge den franske avisen delvis «ved å bortføre vestlige, som han vanligvis løslater i bytte mot store pengebeløp».

Krangel om penger

Ifølge sjefredaktør Abdalahi Ould Ahmed i den algeriske avisen Chouhoud var det nettopp strid om fordeling av løsepenger som fikk Belmokhtar til å bryte ut av AQIM og danne sin egen gruppe.

– I takt med at AQIM vokser og tiltrekker seg krigere av ulik bakgrunn, har slike interessekonflikter blitt stadig mer vanlige, konstaterer han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.