PRODUKSJON

Aktiviteten øker i industrien

OPTIMISTISK: Industrien har økt produksjonen, og utnyttelsen av kapasitet har blitt bedre.
OPTIMISTISK: Industrien har økt produksjonen, og utnyttelsen av kapasitet har blitt bedre. Bilde: CAMILLA AADLAND

Statistisk sentralbyrås konjunkturbarometer for andre kvartal i år antyder økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting i industrien, men foreløpig er det ingen indikasjon på vekst i tallet på sysselsatte.

Økt grad av automatisering i industrien, samt bruk av innleid arbeidskraft, er mulige forklaringer på dette, melder SSB.

Sterk krone

Den innenlandske ordretilgangen er høyere enn i første kvartal, og det er tegn til positiv utvikling i markedsprisene. Eksportprisene ser derimot ut til å falle, og veksten i utenlandsk ordretilgang kan flate ut.

Styrking av kronekursen mot sentrale eksportvalutaer er sannsynligvis en medvirkende årsak til dette.

Mangler fagfolk

Indikatoren for antall arbeidsmåneder som blir dekket av ordrebeholdningen er merkbart høyere enn på samme tid i fjor, og et stigende antall industriledere oppgir kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft som begrensende faktorer for produksjonen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for industrien beregnes til om lag 82 prosent.

Generelle utsikter på kort sikt (tredje kvartal) vurderes som positive, men industrilederne venter at eksportprisene vil fortsette å falle. Et stigende antall ledere oppgir at bedriften vurderer å justere opp vedtatte investeringsplaner, noe som gir mulighet for økt produksjonsvolum på lengre sikt.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.