KLIMA

Aksjonister lenket seg til lekter

Mudder fra Frognerkilen fraktes på lekter til Malmøykalven der det deponers på dypet. Bildet er fra dumpingen av slam fra Bjørvika i forbindelse med operautgravingen.
Mudder fra Frognerkilen fraktes på lekter til Malmøykalven der det deponers på dypet. Bildet er fra dumpingen av slam fra Bjørvika i forbindelse med operautgravingen. Bilde: www.stopp-giftdumpingen.org
13. mai 2008 - 10:20

To aksjonister fra Neptun klatret rett før kl. 8 om bord og lenket seg fast i en fullastet dumplekter.

Lekter var da på vei fra innerst i Frognerkilen til giftdeponiet ved Malmøykalven. Lekteren opereres av selskapet Secora på oppdrag fra Oslo Havn.

Deponeringsprotest

Miljønettverket Neptun har i lengre tid engasjert seg mot deponeringen ved Malmøykalven, og sier at tirsdagens aksjon er en protest både mot deponeringen generelt, og denne lasten spesielt.

– Denne lasten inneholder store mengder PCB og TBT, som begge er blant de farligste og mest giftige, kreftfremkallende stoffene som finnes. Stoffene har fram til nå ligget lagret i sedimenter innerst i Frognerkilen, men ved å bli gravd opp og dumpet på nytt vil de bli spredd over store deler av indre Oslofjord, sier en av aksjonistene, Rune Haaland, til NTB.

Lekker flere steder

Ifølge Haaland har det blitt påvist giftlekkasjer både i forbindelse med mudring, transport og nedpumping til giftdeponiet.

Politiet i Oslo sier de er varslet om aksjonen, men at de foreløpig avventer situasjonen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.