KRAFT

Aksjonister forsinker anleggsarbeid i Hardanger

STOPP: Aksjonister fra Bevar Hardanger er på plass for å hindre anleggsmaskiner å komme inn i Mødalen der byggingen av strømmastene skal starte mandag.
STOPP: Aksjonister fra Bevar Hardanger er på plass for å hindre anleggsmaskiner å komme inn i Mødalen der byggingen av strømmastene skal starte mandag. Bilde: Scanpix
18. okt. 2010 - 08:28
  • Oppdatert 10:33

Ved 6-tiden mandag morgen tok 30 aksjonister seg inn på anleggsområdet ved Kvamskogen i Hardanger for å stoppe Statnetts arbeid med luftspenn i Hardanger.

Aksjonistene har beslaglagt anleggsutstyret til Statnett, ifølge NRK.

DEMONSTRANTER: Sara Bell (th), Vilde Hamre, Evy Kleivane og Arne Jostein Jensen fra Bevar Hardanger vil hindre anleggsmaskiner å komme inn i Mødalen der byggingen av strømmastene skal starte i dag.
Aksjonistene har beslaglagt anleggsutstyret til Statnett, ifølge NRK. DEMONSTRANTER: Sara Bell (th), Vilde Hamre, Evy Kleivane og Arne Jostein Jensen fra Bevar Hardanger. Scanpix

Mandag skulle Statnett etter planen begynne anleggsarbeidet på den nye 10 kilometer lange overføringsforbindelsen mellom Børdal i Samnanger og Mødal på Kvamskogen. Forbindelsen er en del av den omstridte kraftlinjen som skal gå fra Sima i Eidfjord.

– Foreløpig ingen politisak

Det er en mindre gruppe aksjonister som har møtt fram, sammen med presse og det som trolig er noen av anleggsarbeiderne. Så langt går det rolig for seg og stemningen beskrives som gemyttlig. Politiet avventer situasjonen.

– Vi følger med på det som skjer i media, men foreløpig er dette ikke en sak for oss, sier lensmannen i Kvam og Samnanger, Terje Kvalvik, til NTB. Så lenge det er snakk om sivil ulydighet som går fredelig for seg, vil han ikke foreta seg noe før det eventuelt kommer en forespørsel fra Statnett.

– Om det skjer, vil vi gjøre en formell sjekk av byggevedtaket og deretter be demonstrantene fjerne seg frivillig. Gjør de ikke det, må vi vurdere om vi skal flytte dem, sier Kvalvik, men understreker at politiet ikke vil gripe inn på eget initiativ.

Riis-Johansen: – Dumt

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen uttrykte ingen forståelse for aksjonen da han stilte i NRKs radiostudio mandag morgen.

– Jeg synes dette er dumt for folk i Bergen som trenger strøm. Jeg håper aksjonistene tenker på at dette er et viktig arbeid som er basert på et lovlig fattet vedtak, sa statsråden og viste til at vedtaket er basert på «gode og riktige spilleregler i et demokrati».

Der møtte han motbør hos bergenser og næringslivsleder Johan Fredrik Odfjell, som er styreleder i Bevar Hardanger og som har sagt at han selv kunne tenke seg å lenke seg fast i kampen mot mastene.

– Det er mulig Bergen trenger strøm, men det er ikke undersøkt av uavhengige eksperter, bare av statsrådens egne folk: teknokratene i Statkraft og Norges vassdrags- og energidirektorat, sa Odfjell. Han mener byggestarten burde vært utsatt til den varslede nye utredningen er klar.

– Denne strekningen kunne vært bygget parallelt med den øvrige traseen, dersom det bekreftes at det er bruk for disse mastene.

PÅ PLASS: Fra klokken 06 mandag morgen rigger Audun Klyve Gulbrandsen (tv)  og Klaus Rasmussen fra Bevar Hardanger  seg til for å demonstrere mot oppstart av mastebygging ved Statnetts konteinere i Eikedalen på Kvamskogen.
PÅ PLASS: Fra klokken 06 mandag morgen rigger Audun Klyve Gulbrandsen (tv) og Klaus Rasmussen fra Bevar Hardanger seg til for å demonstrere mot oppstart av mastebygging ved Statnetts konteinere i Eikedalen på Kvamskogen. Scanpix

Skal bygges uansett

Riis-Johansen på sin side forsvarer byggestarten med å si myndigheten følger vanlige prosedyrer i slike utbyggingssaker.

Etter at det ble vedtatt at kraftlinjen fra innerst i Hardangerfjorden skulle gå gjennom luften, er det satt ned fire nye utvalg som på nytt skal se på muligheten for en sjøkabel fra Sima til Kvam.

Statnett opplyser at den strekningen de nå skal starte å bygge vil gå i luftledning uansett om det blir luftspenn eller sjøkabel på resten av traseen. (©NTB)

Les også:

Flertall sier ja til kraftmaster i Hardanger

Reiser master i Hardanger neste uke

Høyspent til besvær

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.