FORUM

Åkneset igjen

Geologi I Teknisk Ukeblad nr. 3406 hadde Ole Chr. Renskoug et innlegg kalt «Rasfaren fra Åkeneset». Sist sommer besøkte jeg Tafjord og Loen etter å ha hørt om disse ulykkesstedene i alle år. I Tafjord går veien i tunnel under steded der raset gikk og man kan ikke se noen spor av katastrofen, mens man i Loen tydelig kan se arret i fjellet og de forlatte «bøene» der husene ble skylt bort av flodbølgen. Den gang hadde jeg ikke hørt om Åkneset, men veien mellom Tafjord og Loen går som kjent forbi det nevnte sted.

Etter opplysningen om trusselen derfra, har det opptatt meg sterkt. Jeg leste både artikkelen og innlegget fra Renskoug med stor interesse. Hans idé og forslag om å bygge opp/profilere stranda under det eventuelle rassted, tror jeg er umulig, fjorden der er for dyp for det. Samme gjelder det å bygge vernevoller rundtHellesylt, Stranda Geiranger og andre tettsteder i nærheten. Det eneste håpet er at slike ras ikke kommer helt plutselig, at det er en viss varsel i form av mindre ras og bevegelser i massene og da vil jo de installerte måleapparatene fange opp signalene. Men kan de mange store og små steder evakueres på ubestemt tid? Det er svært vanskelig.

Min smule teori/forslag er om ikke det er mulig å utløse et kontrollert ras ved hjelp av sprengstoff? En monsterladning nederst i det aktuelle felt vil kanskje starte et mer langvarig nedfall og derved en mye mindre «tsunami» i stedet for et ras som starter på topp og river med seg den nedenforliggende masse. Dette skjedde jo i Tafjord der hele Heggura kom i bevegelse av et ras høyere opp.

Bodvar Skutvik

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.