INDUSTRI

Aker trenger 500 ingeniører

Anders J. Steensen
31. juli 2008 - 14:47

Aker Solutions er et av de mest populære selskapene for nyutdannede. Sist år overgikk de til og med StatoilHydro på ønskelisten for mange studenter.

– Vi ansetter mange nyutdannete, og vi tar inn folk fra India og etter hvert også Kina. Men disse ingeniørene har fortsatt mye å lære før de er kvalifisert til å gjennomføre en rekke krevende oppgaver, sier Lieungh.

Han mener at Aker Solutions er godt rustet, men ser at de møter en utfordring ved at en rekke av deres mest kompetente folk går av med pensjon innen få år.

– Jeg opplever at jeg stadig vekk blir invitert i 60-års lag til kolleger jeg har arbeidet med siden 1988. Da først opplever jeg at folk er i ferd med å bli eldre, sier han.Høy grad av teknologiutvikling

Det blir stadig færre presentasjoner av ny teknologi og nye konsepter fra Aker Solutions. Henger dette sammen med manglende ingeniørkapasitet?

– Nei. Vi gjennomfører en betydelig teknologiutvikling innen forskjellige fagområder. De nye Aker H6e-riggene som bygges ved Stord Verft, representerer en enorm innsats og nytenkning. Vi investerer mye i å utvikle ny teknologi for undervannsanlegg, brønnoperasjoner og vedlikehold av brønner. Dette er markeder med høyere marginer enn de tradisjonelle plattformkonseptene og som vi har stor tro på. Vi bruker mer penger på å utvikle nye teknologi enn det den norske stat bidrar med til alle utviklingsprosjekter i norsk oljevirksomhet, sier Lieungh.

– Det nye bygget Aker Hus ble laget med tanke på at bedriften skulle fungere bedre. Svarer det til forventningene?

– Det vil jeg si. For første gang opplever folk at de er ansatt i et selskap, og ikke i enkeltprosjekter eller avdelinger. Her får alle mulighetene til å møte hverandre og det skaper et samhold. Alle jeg har snakket med, er svært godt fornøyd med det nye bygget, understreker konsernsjefen.1,1 milliard kroner

Om det er det nye huset som har medført at Aker Solutions nok en gang har økt fortjenestemarginen, er uvisst. Men for 2. kvartal i år fikk Aker Solutions en nytt rekordresultat.

Driftsresultatet kom opp i hele 1 126 millioner norske kroner av en omsetning på 15 milliarder kroner. Noe som gir en driftsmargin på 7,5 prosent.

– Vi opprettholder målsettingen om å nå 8 prosent i år og ytterligere øke denne i 2009. Det endelige målet er å nå tosifret driftsmargin, sier økonomidirektør Leif Borge.Bedre marginer

Aker Solutions er i flere markeder, og veksten er for tiden sterkest innen områdene Produkter og Teknologi og Prosess og Konstruksjon.

– Våre prognoser viser at det er stort behov for borerigger, mellom 25 og 30 nye hvert år. Dette gjelder særlig enheter som er egnet for å gå på dypt vann. Og etter at boring er gjennomført, vil markedet for undervannssystemer vokse. Vi investerer mye i ny teknologi nå for å kunne ta en større andel av disse kontraktene enn hva tilfelle er i dag, sier Lieungh.På timebasis

Innen olje og offshore er det fortsatt Russland, Kasakhstan, Brasil, Canada og Mexicogolfen som lokker.

– V ser med spenning mot Sjtokman og arbeider for å være med på å utvikle dette feltet, men i motsetning til på norsk sokkel kommer vi ikke til å tilby tjenester basert på fastpriskontrakter. Vi, i likhet med våre konkurrenter, vil gå for å utvikle prosjektet basert på timebasis, sier Lieungh.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.