ARKIVNYHETER

Aker Solutions Subsea fikk Åsgard Subsea kompresjon

Anders J. Steensen
1. des. 2010 - 15:41

– Denne kontrakten markerer et kvantesprang for subsea gasskompresjon innen olje- og gassindustrien. Prosjektet har vært et hovedmål for Aker Solutions siden det er en av de største subseakontraktene som tildeles i 2010. Avtalen bekrefter vår ledende posisjon som foretrukket partner for undervannsteknologi og -løsninger, sier Mads Andersen, konserndirektør for forretningsområdet Subsea i Aker Solutions.

Kontrakten for design og bygging av undervanns-gasskompresjon er den største kontraktstildelingen i forbindelse med den kommende Åsgard-utbyggingen.

Nr.2 i rekken

Aker Solutions har fra før av design og bygging av en pilot for undervanns gasskompresjon på Ormen Lange. Mens Åsgar er på 10 MW er kompressoren på Ormen Lange på 12,5 MW og med full elelktrisk utrusting på havbunnen. Åsgard subsea kompressor for kraftforsyningen fra Åsgard A FPSO.

Stor interesse

– Utviklingen med gasskompresjon fra installasjoner på havbunnen gir spennende muligheter for industrien, og konseptvalget er blitt møtt med stor interesse blant norske og internasjonale leverandører, sier Vidar Birkeland, fungerende direktør for anskaffelser i Statoil.

– Vi ser frem til å jobbe sammen med Aker Solutions om utbyggingen på Åsgard. Selskapet leverte det totalt sett beste tilbudet, etter internasjonal konkurranse, sier han.

Opprettholder produksjonen

Når gass utvinnes så avtar trykket i reservoaret over tid, noe som betyr at brønnstrømmen trenger ekstra trykk i form av kompresjon. Havbunnskompresjon er i mange tilfeller nødvendig for å skape nok trykk for at gassen skal kunne transporteres gjennom rørledningene opp til mottaksterminalen.

Et havbunnskompresjonssystem gir forbedret energieffektivitet og økt grad av sikkerhet, samt lavere investerings- og operasjonskostnader i forhold til en tradisjonell plattformløsning. Havbunnsløsningen er et passende konsept for de aller fleste subsea gassfelt.

Tre kompressortog

Kontrakten på kompresjonssystemet omfatter leveranse av en manifoldstasjon for havbunnskompressoren, brønnramme for kompressorstasjonen, tre identiske kompressortog, helelektrisk kontrollsystem, høyspent elektrisk distribusjonssystem, topside utstyr, verktøy, samt transport og installasjonsutstyr.

– Vi er svært godt fornøyd med at Statoil har valgt oss som leverandør av denne milepælkontrakten. Synergiene vi har utviklet med Statoil gjennom Ormen Lange subsea gasskompresjonspiloten har gitt oss verdifull erfaring som vi nå kan overføre til dette prosjektet. Mer enn 25 år med utvikling har nå resultert i kontrakten på Åsgard, sier Andersen.2014

Prosjektet skal ledes ut fra Aker Solutions' hovedkontor på Fornebu. Utstyret skal hovedsakelig produseres ved Aker Solutions' verft i Egersund, og ved produksjonsanleggene på Tranby i Lier og i Aberdeen, Storbritannia. Utstyrsleveransene periodiseres med leveranse av manifoldstasjon og brønnramme i 2013, og kompressortog, kontrollsystem og distribusjonsutstyr i 2014.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.