INDUSTRI

Aker Solutions-ansatt terrorsiktet av PST

Skal ha vært aktiv på ekstreme nettsider og spredt terrorinformasjon.

PST aksjonerte i dag i Aker Solutions kontorer på Snarøya utenfor Oslo.
PST aksjonerte i dag i Aker Solutions kontorer på Snarøya utenfor Oslo. Bilde: Vidar Ruud / NTB scanpix
Jannicke Nilsen, NTBJannicke Nilsen, NTBJannicke Nilsen, NTB
11. mai 2015 - 14:50

Aker Solutions varslet selv Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om mistenkelig atferd hos en av sine ansatte, ifølge Dagbladet.

– Jeg kan bekrefte at det er pågrepet en person i dag. Han er siktet for straffelovens 147 c, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsen i PST til VG.

Paragrafen mannen er siktet etter kan gjelde oppfordring til terror, rekruttering til terror eller opplæring i metoder som kan brukes til terror.

Strafferammen er seks år.

Les også: Britisk ekspert: Nye signalanlegg kan bli mål for terrorister

Ansvarsstilling

Politiadvokat i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Signe Aalling ønsket på et pressemøte ikke å si noe om hvilken informasjon mannen har spredt.

Overfor NTB vil hun heller ikke kommentere om saken har forbindelse til borgerkrigen i Syria eller ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

– Jeg kan ikke kommentere det, utover at informasjonen det er snakk om, skal være særlig egnet for den som vil begå terrorhandlinger eller voldelige anslag, sier Aalling.

Ifølge Dagbladet er mannen norsk-iraker og var tilsatt i en ansvarsstilling i Aker Solutions, men er nå suspendert. Han skal ha høyere utdanning.

– Mannen er 49 år og norsk statsborger, sier Alling til Aftenposten.

Mannen ble pågrepet på arbeidsplassen. PST gikk til aksjon rundt klokka 13 mandag. En ransaking var også i gang mandag ettermiddag.

Aker Solutions bekrefter pågripelsen.

Les også: – Kraftsystemet må ikke bli lavterskel-tilbud for terrorister  

Suspendert

– Vi har i dag suspendert en ansatt etter at våre kontrollrutiner avdekket at vedkommende har brutt selskapets interne retningslinjer. Politiet har vært orientert om saken og valgte å pågripe personen i våre lokaler i dag på Fornebu. Da dette nå er en politisak har vi ingen ytterligere uttalelser, sier kommunikasjonssjef Bunny Nooryani i Aker Solutions til VG.

Aker Solutions ASA er et internasjonalt oljeservice-selskap med hovedkontor på Fornebu i Bærum.

PST ville mandag verken fortelle hvordan de ble kjent med saken, hvorfor mannen ble pågrepet så raskt eller om han er tidligere straffedømt.

Aker Solutions sier imidlertid at det var selskapet selv som kontaktet politiet.

– Foranledningen er at vi gjennom våre kontrollrutiner avdekket at vedkommende har brutt selskapets interne retningslinjer. På grunn av sakens natur, ble politiet varslet, sier Nooryani til Dagbladet.

Les også: Se glassruta utsettes for eksplosjons-trykk i sakte film

Ekstreme nettsider

Det som gjorde at selskapet på egenhånd reagerte og gikk med informasjonen til PST var ifølge anonyme kilder at mannen skal ha vært aktiv på ekstreme nettsider.

– Han skal ha vært aktiv på ekstreme nettsider, som er et klart brudd på Akers Solutions policy. Det kom frem gjennom rutinemessig undersøkelser. Det er ikke slik at vi overvåker folk i selskapet vårt, sier en kilde til VG.

Les også:  Slik kan hackere mørklegge Norge

Skal ha spredt informasjon

49-åringen skal ikke være en sentral skikkelse i det ekstreme islamistiske miljøet i Norge, ifølge TV2.

– Han er siktet for overtredelse av paragraf 147c. Dette går på å spre informasjon som er særlig egnet til å begå terrorhandlinger. Jeg kan ikke gå inn på hvilken type informasjon det er snakk om, sier politiadvokat Signe Aalling Aaling til TV 2 Nyhetskanalen.

Den terrorsiktede mannen har bedt om å få advokat Brynjar Meling oppnevnt som forsvarer.

Les også: Her er verdens verste steder å drive oljevirksomhet

Avhøres i kveld

Meling uttaler til Aftenposten at han han vil vente med å si noe før etter at mannen er ferdig avhørt. Dette skjer mandag kveld, ifølge TV2.

– Jeg vet ingenting om rammene eller innholdet for avhøret. Det kan ta en time eller det kan ta ti timer, sier advokatfullmektig Bjørn Andre Gulstad, som bistår Meling, til TV 2 mandag ettermiddag.

Det er foreløpig ikke kjent om og eventuelt når mannen blir fremstilt for varetektsfengsling.

Lite informasjon fra PST

På spørsmål fra pressen om siktede hadde planer om å begå en terrorhandling i Norge, svarte Aalling følgende på pressemøtet mandag:

– Det har jeg ingen informasjon om.

Aalling ville ikke si om den siktede har vært i politiets søkelys eller om han tilhører noe bestemt miljø. Det er også ukjent når de straffbare handlingene ble begått.

Sammenheng?

Tidligere på dagen, mandag, ble en 24-åring fra Fredrikstad tiltalt for terrorforbund med IS.

Kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i PST vil ioverfor Aftenposten kke kommentere om det er noen sammenheng mellom tiltalen som ble tatt ut tidligere i dag og den nye terrorpågripelsen

Aker Solutions leverer ingeniørtjenester, fabrikasjon, teknologiprodukter, vedlikehold, spesialist- tjenester og totalløsninger til oljeindustrien.

Hoveddelen av virksomheten omfatter leveranser til olje-, gass- og petrokjemianlegg.

Les også: Kraftselskap øver ikke på terrorangrep

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.