INDUSTRI

Aker selger Aker Yards

Tore Stensvold
14. mars 2007 - 09:51

Aker skal selge inntil 40,1 prosent av aksjene i det børsnoterte Aker Yards. Det betyr rubbel og bit.

Aksjene selges åpent på børs og kan dermed havne på både norske og utenlandske hender.

De ansatte reagerer med vantro. Kjell Inge Røkke har bedyret sine langsiktige industrielle interesser. Det har han poengtert både ved kjøp og etablering av selskaper, enten det har vært innen leverandørindustrien til olje og gass eller verft.

Krever politisk grep

Aker Yards-ansatte i Norge krever at Aker Yards må bli på norske hender.Hovedtillitsvalgt Arne Otto Rogne i Aker Yards sier til E24.no at norske politikere må se sin besøkelsestid og sørge for at konsernet fortsatt blir på norske hender.

- Det er klart at hvis vi får inn en stor utenlandsk aktør, kan det bli klart negativt for oss, sier Rogne til E24.

Han vil at politikerner må gripe inn og sørge for at en stor utenlandsk eier ikke skal få kloa i verftkonsernet, som har seks verft og ca 1500 ansatte i Norge.

Avvsier statskjøp

Leder i Næringskomiteen på Stortinget, Lars Peder Brekk (Sp), sier at Aker Yards er kjempeviktig for norsk industri og næringsliv.

- Jeg ser ikke et åpenbart behov for at staten skal kjøpe seg opp i selskapet som sådan. Men jeg håper at plasseringen av aksjene vil bidra til et norsk eierskap, sier Brekk til NA24.

Første nestleder i næringskomiteen på Stortinget, Gunvor Eldegard fra Arbeiderpartiet, tror ikke staten vil gå inn på eiersiden.

Foretrekker norske eiere

- Det er en interessant tanke. Dette er et kjempeviktig selskap for Norge, sier Eldegard til NA24.

- Det som er viktig for meg er at dette blir et selskap på norske hender, med norsk styring. Jeg håper det beholdes i Norge, sier Eldegard.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre


Aksjonærhensyn

I en pressemelding hevder konsernsjef Karl Erik Kjelstad i Aker Yards at selskapet vil bidra til at Akers aksjesalg gjennomføres til beste for alle aksjonærene i selskapet.

Han sier ikke noe om eventuelle hensyn til de ansatte.

- Dette innebærer at en epoke er over. Aker går ut som en aktiv, industriell eier. Det føles vemodig. Samtidig er dette starten på en ny fase. Selskapet ser frem til å få inn nye aksjonærer som vil være med å videreutvikle selskapet fremover, sier Kjelstad.

Gode resultater

I pressemeldingen far selskapet heter det at Aker Yards er inne i en god utvikling. Resultatene utvikler seg positivt og ordrereserven er høyere enn noensinne.

Aker Yards har de siste årene styrket posisjonen som et ledende internasjonalt skipsverftskonsern med 17 verft i Norge, Finland, Tyskland, Frankrike, Ukraina, Romania og Brasil. I tillegg er et moderne verft for offshore- og spesialfartøy under bygging i Vietnam.

- Vi har en spennende historie å fortelle til investorene. Aker Yards fortsetter den positive utviklingen. Økt likviditet i Aker Yards-aksjen vil være gunstig for selskapets aksjonærer. Konsernledelsen i Aker Yards har tegnet seg for aksjekjøp for til sammen 7 millioner kroner, sier Kjelstad.

Dropper flytting

Aker Yards' styreleder, Leif-Arne Langøy, vil fratre på selskapets generalforsamling den 29. mars.

Som en konsekvens av endringer på eiersiden vil Aker Yards iverksette flytting av hovedkontoret fra Aker Brygge til andre lokaler i Oslo-området.

Selskapet flytter ikke inn i Aker Hus på Fornebu utenfor Oslo.

Smarbeid på tvers

- Vi fortsetter samarbeidet med andre Aker-selskaper. Managementavtalen med Aker American Shipping i det amerikanske markedet videreføres. Aker, Aker Kværner og Aker Yards har sammen skapt spennende forretningsmuligheter og betydelige verdier for våre aksjonærer. Samarbeidet i dette verdiskapende triangelet videreføres, blant annet gjennom det nyetablerte selskapet Aker Innovation, sier Kjelstad.Les årsrapporten til Aker Yards her (PDF til nedlasting).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.