OLJE OG GASS

Aker rydder opp i Brasil

Aker Solutions samlet sine ni direktører under selskapets kapitalmarkedsdag i Oslo i dag.
Aker Solutions samlet sine ni direktører under selskapets kapitalmarkedsdag i Oslo i dag. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
8. des. 2011 - 14:07

Selskapet fastholder vekstambisjonene på mellom tre til fire prosentpoeng EBITDA innen 2015.

Det forventes også mellom ni til 15 prosent årlig omsetningsvekst i perioden frem til 2015. Det til tross for at tredje kvartalsresultatet var preget av et tap på 500 millioner kroner i Brasil.

– Vi har levert på alle mål, men ikke operasjonell forbedring. Målet vårt var å omforme Aker Solutions og skille ut Kærner. Alle transaksjoner er nå gjennomført, og vi er nå et annerledes selskap, sa arbeidende styreleder i Aker Solutions, Øyvind Eriksen, under selskapets kapitalmarkedsdag i Oslo i dag.

Kan ikke gjemme seg

Hele ni operasjonelle områder er selskapet delt inn i, og hvert område har sine direktører. På den måten skal Aker Solutions være tettere på sine enheter.

– Man kan ikke gjemme seg fra de brutale fakta når vi er organisert på den måten. Vi hadde et tap på subsea i Brasil, men ny organisering og disiplin skal rette opp i dette, sier Eriksen.

Selskapet har blant annet opprettet et regionalt lederteam for å være tettere på markedet i Brasil.

Aker Solutions etablerer Tromsø-kontor

Når ikke målene

– Det feilet med lederskap som satt i Oslo, mener Eriksen.

Tapet i Brasil gjør at selskapet ikke når sine egne mål for marginer og vekst i 2011.

Sovet i timen

Operasjonell direktør, Per Harald Kongelf, forklarer Brasil-problemene slik:

– I anbudsprosessen har vi ikke brukt erfaringsdata og vi har blitt for optimistiske rundt hva vi skal få til. Vi gikk inn med lave bud og store ambisjoner på prosjektgjennomføringen. Det er inngått kontrakter med ambisiøse tidsplaner. Vi har utfordringer rundt kvaliteten og hvordan produksjonen er satt opp. Hadde vi brukt den erfaringen vi hadde fra Tranby kunne vi gjort noe med det, sier Kongelf til tu.no.

Han innrømmer at selskapet har sovet i timen.

Aker Solutions godt i gang med PhD-program

Skal få orden

– Vi har sovet i timen som organisasjon, men vi er sikre på at vi skal få orden på dette. Brasil var i utgangspunktet en veldreven liten butikk, som leverte enkle juletrær uten kontrollenheter. Så kommer pre-salt-funnene og Petrobras presset leverandørene for lokalt innhold. Vi tok på oss kompliserte juletrærleveranser som skulle gå gjennom samme produksjonsmaskin, som ikke var kvalifisert for den type arbeid, forklarer Kongelf.

For å tilrettelegge for organisk vekst og økte marginer, sier Aker Solutions at selskapet vil øke investeringene i fabrikasjonskapasitet og andeler innen servicesegmentet.

– Vi akselererer våre investeringer i teknologi og styrker vår organisasjon, og vi fortsetter å adressere kvalitetsproblemene vi har identifisert. Dette vil gjøre det krevende å sikre et løft i marginene i nær fremtid, men vi er fortsatt sikre på at marginene vil bedres i det lange løpet, sier Eriksen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.