OLJE OG GASS

Aker kjøper seg opp i Nordsjøen

Den halvt nedsenkbare riggen Aker Barents skal benyttes til en boreoperasjon for ExxonMobil.
Den halvt nedsenkbare riggen Aker Barents skal benyttes til en boreoperasjon for ExxonMobil. Bilde: Anders J. Steensen
Trond Gram
15. juli 2009 - 10:44

– Vi styrker vår posisjon i det lovende Balder/Grane området hvor Aker Exploration allerede har eksisterende leteaktivitet. Prospektet befinner seg nær infrastruktur og i en kjent hydrokarbonprovins, sier konsernsjef Bård Johansen i Aker Exploration i en pressemelding.

Onsdag kunngjorde selskapet at det har inngått en avtale med ExxonMobil om å overta 40 prosent andel av et prospekt som er en del av PL 028. Aker Exploration har nå eierandeler i 22 lisenser på norsk sokkel.

Skal lete for ExxonMobil

Betingelsen for avtalen er, ifølge pressemeldingen, at Aker Exploration skal operere en letebrønn for ExxonMobil.

Den halvt nedsenkbare riggen Aker Barents skal benyttes til boreoperasjonen, og forventet oppstart er mot slutten av 2009.

Balderfeltet er et av de relativt mindre oljefelt på norsk kontinentalsokkel og er utbygd med havbunnskompletterte brønner som er knyttet opp til et bolig- og produksjonsskip.

Selskapet overtar en 40 prosents andel i lisensen, som vil bli utskilt som en ny lisens, PL 028S, forutsatt godkjenning fra norske myndigheter.

– Svært interessant

– For Aker Exploration representerer prospektet en svært interessant utforskningsmulighet med en betydelig oppside. Denne avtalen viser nok en gang fremdriften i "Rig for Oil" konseptet. Aker Exploration ser frem til å samarbeide med ExxonMobil, sier Bård Johansen.

Ifølge avtalen vil Aker Exploration dekke kostnadene for boring av en brønn inkludert et mulig sidesteg.

Første funn i Nordsjøen

Balder-feltet var ett av de første som ble oppdaget i norsk del av Nordsjøen. Det skjedde allerede i 1967, mer enn to år før Ekofiskfeltet ble funnet. Etter testing ble ikke feltet funnet kommersielt drivverdig, og produksjon ble først satt i gang i 1999.

Tidlig i 2003 ble Ringhorneplattformen knyttet opp til Balder-skipet for prosessering og eksport.

I 2007 utgjorde samlet gjennomsnittlig oljeproduksjon fra Balder og Ringhorne 83.000 fat per dag, fordelt på 26.000 fat fra Balder og 57.000 fat fra Ringhorne.

Ifølge pressemeldingen fra Aker Exploration, deltar selskapet i disse dager med leteboring på lisens 304 med riggen Songa Dee, mens boreplanen for Aker Barents er fullbooket frem til utgangen av 2010.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.