NATURVITENSKAP

Airbus tar kampen mot Dreamliner

NYHETEN A350: Sammenlignet med det tomotors Airbus 330 (se det andre bildet) ser A350 helt likt ut men er litt mindre og slankere, og har en annen vingeprofil. De store nyhetene ligger i og under skallet.
NYHETEN A350: Sammenlignet med det tomotors Airbus 330 (se det andre bildet) ser A350 helt likt ut men er litt mindre og slankere, og har en annen vingeprofil. De store nyhetene ligger i og under skallet.Bilde: AIRBUS
Stein Bekkevold
27. mai 2005 - 12:14

A350 er sant å si et svar på Boeings vellykkede 270-seter B787 Dreamliner. Denne er allerede bestilt i 100 eksemplarer.

Airbus hadde ikke råd til å sitte stille og se at erkerivalen tok hele markedet.

For dette er en spesiell nisje: Så lang rekkevidde – omtrent 200-250 mil mer enn andre 250-setere – til så lav setekostnad.

Nye materialer

Flyet bygges - som Boeingmaskinen - i stor grad av karbonfiber-kompositter. Plastvinger og plastskrog blir hverdag om få år.

Seksti vektprosent av den nye modellen bygges ifølge selskapets tekniske direktør, dr. tech. Karl-Heinz Hartmann, av plastkompositter og et annet avansert materiale. Den nye varianten av ultralett, modifisert aluminium-litium (AlLi). Og Airbus har slengt inn enda en nyhet: Motorfestene er fullt ut laget av smidd titan.

Før var aluminium-litium et upålitelig materiale i et passasjerfly som skal fly langt og med svært lange vedlikeholdsintervaller: AlLi var plaget av korrosjonsproblemer og var dessuten kjent for å være utmattingsfølsomt - dumme egenskaper i et fly. Alcoa har fikset på resepten slik at det nye materialet nå er fullt pålitelig.

A350 vil få en åtte prosents vektfordel sammenlignet med B787 og vil veie syv tonn mindre tørt og tomt.

Nye vinger

Vingeprofilen er ny og er et resultat av europeisk aerodynamisk forskning betalt av Airbus og EADS (konsernet bak kampflyet Eurofighter).

Profilen er av typen ”drooped nose” og skal ha flere prosent mer løft uten økt motstand. Sånt teller når man flyr 1600 mil i slengen, for drivstoffdråpene er etter hvert blitt svært kostbare.

Nye kontrakter

Airbus skal lansere flyet offisielt på Paris Air Show i juni og regner med at de i løpet av utstillingen nok vil få rundt 50 kontrakter.

Flyet er laget ikke minst for å supplere eksisterende Airbusflåter. Byggingen vil ikke involvere norske underleverandører, men svenskene er på plass: Saab Aerostructures AB i Linköping står klare til å bygge vingebjelker av karbonfiberarmert epoksyplast. Gratulerer!

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.